aandacht vasthouden bij je lezer

Waarom blijft iedereen bij speeches van Barack Obama geboeid luisteren tot het laatste woord? En hoe kan het dat de gemiddelde bezoekduur op je webpagina soms maar 12 seconden is?

Niet meteen weggaan nu!

Hoe je de aandacht van je lezer langer vasthoudt , laat ik je in dit artikel zien. En ook hoe je het voor jezelf makkelijker maakt om blogberichten of artikelen te schrijven.

De cijfers vertellen het…

Veel mensen houden niet van Google. Vooral schrijvers. Schrijven voor Google levert vaak kromme teksten op. (Tip: schrijf voor je lezer. Dat vindt Google ook prettig.)

Google levert ook een paar mooie dingen, zoals Analytics. Daarin kun je precies zien hoelang mensen op je website blijven. Of op een specifieke pagina.

Vaak is dat schokkend kort. Veel korter dan jij zou willen. Jij wilt je hele verhaal vertellen, je lezer blijft maar 12 seconden hangen.

Wat moet je doen om iemands aandacht langer vast te houden? En dan zonder dat het irritant wordt? Het antwoord is eenvoudiger dan je denkt .

Boeien, ook toen Google nog niet bestond

In 1991 werkte ik als copywriter bij een groot Amerikaans reclamebureau in Amstelveen.

Ik was er in ’88 als junior begonnen. Het bureau investeerde veel in me en het woordje ‘junior’ was snel van mijn visitekaartje verdwenen.

Presenteren was toen al een belangrijke skill voor een copywriter. Je moest je eigen klanten overtuigen anderhalf miljoen gulden uit te trekken voor dat leuke ideetje dat jij had verzonnen.

Omdat daarmee hun verkopen fors zouden stijgen. Of om hun merk beter  te laden zodat het een hogere breinpositie zou krijgen.

Zeggen “We weten pas achteraf of het werkt klant, dus doe die investering maar” werkte natuurlijk niet. Een klant overtuigen van de kracht van jouw geesteskind moest op de inhoud.

Maar dan moest je die wel goed kunnen presenteren en de aandacht van begin tot eind kunnen vasthouden.

 

Leve het bureau

Ik kreeg een pittige en kostbare opleiding presenteren van enkele maanden. Tot dan toe had ik wel wat presentaties gedaan. Maar klein. Intern. Of voor kleinere opdrachtgevers.

Tijdens de training oefenden we. Niks aan de hand. Uiteindelijk, het finale stuk zeg maar, moesten we groot presenteren. Voor het echie. En voor een groot publiek.

Voor mij liep dat op een groot fiasco uit. Ik was onzeker over wat ik ook al weer moest vertellen en klapte dicht.

De docent (Frederique Defesche) zei later tegen me: “Dit overkomt ons allemaal een keer. Jou gebeurt het nooit meer.”

Ze had gelijk. Tot op de dag van vandaag is het me niet meer gebeurd. Ik weet namelijk precies waar het om draait.

 

3 essentiële ingrediënten

Er zijn voor presentaties, net als voor blogartikelen of posts op sociale media, drie essentiële ingrediënten. Barack Obama gebruikte die steevast in zijn speeches, op een geweldige manier. En weet je wat? Als bezoekers gemiddeld maar 12 seconden op je website blijven, is de kans groot dat jij deze ingrediënten niet gebruikt:

1. Leef je in in je luisteraar (je lezer). Probeer goed te begrijpen wat er speelt, tegen welke problemen hij aanloopt. Begin met dat probleem en beloof dat je in je verhaal met een oplossing komt. Dat het profijt oplevert.

2. Concentreer je op je grote idee. Schrijf voor jezelf in twee zinnetjes op waar het (presentatie, artikel of blog) over moet gaan. Wat is de insteek? Wat wil je dat mensen onthouden? Deze twee zinnetjes zijn een soort meetlat waarlangs je je presentatie (of blog) kunt houden om te zien of je nog op het juiste spoor zit. Het is zaak ‘single minded’ je verhaal te vertellen, vanuit dat ene idee

3. Spoor ze aan jouw idee of tips toe te passen. Vertel dat hun leven / werk / situatie beter wordt. Dat de piepende deur niet meer piept als ze wat olie op het scharnier druppelen.

Aandacht van je lezer

Schrijf voortaan vanuit één centrale gedachte en zet die eerst op papier. Eén idee waarmee je een probleem oplost voor je lezer. Door steeds terug te komen bij dat probleem, en de oplossing in het vooruitzicht te stellen, zijn mensen bereid verder te lezen.

Spoor ze uiteindelijk aan jouw oplossing te proberen of toe te passen. Dan kunnen ze zelf ervaren hoe prettig ‘probleemloos’ is.

Op die manier houd je de aandacht van je lezer langer vast en word je beter gezien en gehoord.

Voor je het weet ben je uit de 12-seconden-zone.

Meer Klanten Door Betere Teksten

Verbeter je teksten met deze 49 tips. Verleid je lezer met woorden. Zodat die langer bij je blijft. En klant wordt.

You have Successfully Subscribed!

Share This