Waarom je zo snel mogelijk met bloggen moet beginnen (en hoe je het jezelf lekker makkelijk maakt)

Moet je dat nou eigenlijk wel willen, bloggen?

Ik ben zelf copywriter en van de luie soort: in maximaal drie woordjes probeer ik het hele verhaal te vertellen. Een slogan. Een pay-off. Maar lange lappen tekst? Niks voor mij.

GA BLOGGEN’, roepen de experts in koor.

Waarom dan?

Ik ben lui, jij misschien ook. Of misschien vind je schrijven niet leuk. Is het niet je ‘ding’. Maar het resultaat is hetzelfde: blogartikelen schrijven, het komt er gewoon niet van. En al helemaal niet op regelmatige basis.

Het is trouwens te hopen dat je geen luie lezer bent. Dit is namelijk best een lang artikel. Het goede nieuws: als je doorleest tot het einde word je beloond met een hele rits tips, inzichten en handigheidjes over bloggen. Allemaal opgedaan in de laatste zes, zeven, acht jaar.

Bloggen leren is niet moeilijk

Als je je afvraagt: bloggen, hoe doe ik dat? – met dit artikel kom je al een heel eind. Voor ik met je op het schrijven inga, wil ik je laten zien wat bloggen kan opleveren. Zodat je extra gemotiveerd bent.

 

Wat levert bloggen je op?

Dat laat ik je in dit artikel weten. Ik ga onder meer in op:

Waarom zou je bloggen?

De toegevoegde waarde van bloggen voor je bedrijf is enorm. Hoe leg je dat simpel uit aan je baas die net over je schouder meekijkt naar wat je aan het tikken bent? Of hoe overtuig je jezelf van de waarde van bloggen?

Want als ondernemer heb je het hartstikke druk met je bedrijf, met leveranciers, met het geven van trainingen en het volgen van adviezen. En dan moet je ook nog bloggen.

Zo meteen geef ik je 10 redenen om echt vandaag nog te beginnen met bloggen. Eerst is het belangrijk dat je het volgende principe goed begrijpt.

 

Waarom zitten mensen op het internet?

Ga eens bij jezelf na: wat doe je op het internet? Iets zoeken: plezier, informatie, je wilt iets kopen, bestellen of boeken. Niet alleen jij, maar werkelijk iedereen is op internet omdat een of andere behoefte gevuld moet worden. Ik noem dat ‘pijn’. Mensen zijn op zoek naar het stillen van die pijn. Ze willen een oplossing voor hun probleem.

 

Jouw rol als ondernemer

Elke onderneming bestaat bij de gratie van het oplossen van een probleem (of problemen):

  • Als copywriter help ik mensen met het schrijven van verleidelijke teksten
  • Als yoga-docent help je mensen uit hun stress te raken
  • Als beveiligingsbedrijf help je mensen zich veilig te voelen
  • Als wijninkoper help je mensen kennis te maken met het beste wat er op wijngebied bestaat
  • Als ondernemerscoach help je ondernemers met het vinden van nieuwe markten

Elke ondernemer lost een of meerdere problemen op.

 

Door te bloggen vallen 2 puzzelstukjes samen

Jij lost problemen op voor je doelgroep, je doelgroep is op het internet op zoek naar de oplossing. Misschien wel de oplossing die jij te bieden hebt.

Dat is de crux.

Als je veel relevante artikelen publiceert over jouw oplossing, word je vanzelf gevonden door je doelgroep. Als hun probleem ernstig genoeg is, worden ze vanzelf je blog ingezogen. Zodat ze het lezen (of kijken of luisteren) tot het einde.

10 redenen om vandaag nog te beginnen met bloggen

Er zijn talloze redenen te bedenken om te beginnen met bloggen. Ik geef je de allerbelangrijkste:

 

#1: Je trekt bezoekers aan

Bloggen trekt nieuwe bezoekers aan

 

Los van de onderwerpkeuze, los van je drijfveren, los van hoe goed het bedrijf is waar je werkt: de nummer 1 reden dat je zakelijk blogt is om bezoekers naar je website te krijgen.

Het internet is een grote wolk met ontiegelijk veel verkeer. Jouw website is een klein stipje in dat enorme landschap van 10 miljard websites. Het enige dat even moet gebeuren is bezoekers naar je website krijgen.

Dat kan op veel manieren. Met Facebookadvertenties, Google AdWords of (betaalde) links op andere websites. Maar om bezoekers aan te trekken die in jou, je dienst, je product en/of je bedrijf zijn geïnteresseerd, is het goed om te gaan bloggen.

 

#2: Je trekt relevante bezoekers aan

Mensen zijn opzoek naar vertier, informatie of de oplossing van een probleem waar ze mee zitten. Als je blogt vanuit die behoefte, gerelateerd aan je bedrijf, product of dienst dan trek je lezers aan die daarin zijn geïnteresseerd.

Dat is wat theoretisch gesteld, maar het werkt echt zo.

Door te bloggen laat je webbezoekers zien waarom ze bij jou aan het goede adres zijn. En je kunt ze proberen te verleiden zich in te schrijven op je mailinglijst, waardoor je met ze in contact kunt blijven.

Mensen die op je website komen vanwege het probleem dat je voor hen oplost zijn echt en oprecht in jou geïnteresseerd. Het zijn klanten in aanleg. (Dat is een goeie om aan je baas te vertellen.)

Door regelmatig bloggen en een beetje slim omgaan met zoekwoorden, word je goed gevonden Google en krijg je gratis bezoekers op je website.

 

#3: Je bouwt autoriteit op

Tot ergens in de jaren ’80 was het vrij gebruikelijk om mannen in witte jassen op te voeren in reclame voor geneesmiddelen. Iemand in een witte jas is een dokter en als de dokter het zegt zal het wel zo zijn.

bloggen-autoriteit-opbouwenIn de jaren ’50 was het zelfs gebruikelijk om artsen op te voeren in sigarettenadvertenties om aan te geven dat roken echt heel gezond was.

Het is een valse manier van autoriteit claimen en daarom mag het niet meer. Maar er is niks mis met het hebben van autoriteit.

Mensen luisteren nu eenmaal liever naar een expert, iemand die er echt veel van af weet. (Mensen kopen ook het liefst bij een expert.)

Bloggen helpt je die autoriteit op te bouwen. Je laat bezoekers zien dat je bepaalde kennis hebt, die voor hen van nut is. Of je laat zien dat je een bepaalde kijk hebt op zaken die voor hen interessant kunnen zijn.

Door veel expertise, kennis en inzichten te delen, bouw je behalve krediet ook autoriteit op bij je lezers.

 

#4: Het levert je online bekendheid op

Zeker als je je blog over meerdere kanalen promoot op het internet, word je steeds vaker en beter gezien.

Dat bouwt op aan je online bekendheid. En dus ook aan de bekendheid van je product of dienst – of die van je baas.

 

#5: Je wordt steeds beter in het vertellen van je punt

Op wat voor manier je ook blogt – kan ook met video (vloggen) of met geluid (podcast) – je bekwaamt je steeds verder in het vertellen van wat je te vertellen hebt.

Je krijgt voor jezelf steeds helderder waar het in jouw business nou eigenlijk om draait. En je komt er precies achter waar je lezers mee zitten.

Dat gaat zelfs zo ver dat je met de feedback van lezers producten verder kunt optimaliseren, nieuwe producten in de markt kunt zetten en inspiratie krijgt voor het maken van nieuwe blogs.

 

#6: Je bouwt een persoonlijke kennisbank op

In welke markt je ook zit, vandaag de dag wordt je overspoeld met informatie en nieuwe technieken. Hoe houd je dat bij?

Ook in die zin is bloggen waardevol: voor je lezers bouw je een overzichtelijke kennisbank op.

Het is ook jouw persoonlijke kennisbank waar je af en toe in kunt terugzoeken: wat waren goede onderwerpen? Welke ideeën van toen bestaan nog altijd (kun je daar een blog over schrijven)? Is er misschien een oplossing die je ooit wel hebt beschreven, maar die je vergeten bent?

 

#7: Je komt in contact met andere experts uit je vakgebied

Als je veel waardevols te vertellen hebt, wordt dat opgepikt door je lezers. Zij zullen jouw verhalen gaan delen en aanbevelen in hun eigen netwerk.

Op die manier kom je in contact met mogelijk nieuwe klanten én met andere experts. Als zij jou aanbevelen in hun netwerk, gaat de sneeuwbal echt hard rollen. Zeker als je wordt uitgenodigd om voor hen te gaan bloggen.

 

#8: Je website blijft dynamisch

Een prettige bijwerking van regelmatig bloggen is dat Google ziet dat je actief bent en dat er verkeer naar je website gaat.

Daar houdt Google van, je krijgt er punten voor waardoor je website weer hoger kan komen te staan in de zoekresultaten.

 

#9: Je hebt contact met je lezers

Bloggen contact lezer

 

Dit is zo waardevol: als je mensen vraagt te reageren op je blog, reageren ze ook. Op die manier wordt je blog ‘interactief’ en leer je veel van je doelgroep – dat is ook weer nieuwe inspiratie en motivatie om verder te gaan.

 

#10: Het levert je omzet op (vertel dat maar aan je baas)

Elke ondernemer wil inspanningen verrichten om omzet te genereren. Bloggen is het begin van een strategie, volgens het principe:

  • Bezoekers worden inschrijvers
  • Inschrijvers worden fans
  • Fans worden (vaste) klanten

Dat is prettig om te weten voor je baas als je die hebt. Of voor jou als zelfstandig ondernemer.

Hoe kom je aan gratis bezoekers?

Een van de voordelen van veel en regelmatig bloggen is dat je steeds beter wordt gevonden in Google. Maar hoe werkt dat nou? En waar moet je op letten?

 

Techniek om je website hoger in Google te krijgen

Er zijn talloze manieren om je website en je blogberichten te optimaliseren voor zoekmachines. Het is de moeite waard dat te doen omdat je op een spotgoedkope manier (namelijk gratis) meer bezoekers naar je website kunt krijgen.

Pas er wel mee op, want te veel techniek ‘kilt’ je verhaal – straks meer daarover.

 

Wat wil Google?

Het is handig om te begrijpen wat de filosofie van Google is. Google – de gratis zoekdienst – wil dat jij (de gebruiker) naar websites wordt verwezen die het beste antwoord hebben op jouw zoekvraag of zoekwoorden.

Als jij van Google de website krijgt die het antwoord heeft op jouw vraag, gebruik je Google de volgende keer weer als je even wat moet zoeken op internet.

Voor Google is het belangrijk om jou als gebruiker van Google te behouden. Als jij steeds een goede ervaring hebt, blijf je terugkomen, blijft hun advertentiesysteem werken en zal jij vroeg of laat geïnteresseerd zijn in een van hun andere diensten.

 

Relevantie telt

Stel je hebt hoofdpijn en je wilt er snel van af, dan tik je in: hoe kom ik snel van mijn hoofdpijn af. Als je dan als eerste resultaat iets krijgt met tweedehands auto’s, dan haak je af en zal je Google niet meer zo snel gebruiken als zoekmachine: KILLING VOOR GOOGLE!

In de loop van al die jaren dat Google de belangrijkste zoekmachine wereldwijd is, zijn er honderden manieren bedacht om de algoritmes van Google te omzeilen of er gewiekst gebruik van te maken.

De formule die Google hanteert om te bepalen welke websites in welke volgorde moeten worden getoond op basis van de zoekwoorden die iemand heeft ingetikt heet algoritme.

Niemand kent de exacte formule, het gerucht gaat dat deze regelmatig verandert en Google doet er alles aan om partijen die de zoekresultaten willen manipuleren te bestraffen.

 

Geeft jouw blog antwoord op een specifieke vraag?

Dat is waar het (in mijn woorden) om draait, en niet alleen voor Google.

Google hanteert een hoop data om te bepalen of een website of webpagina past bij een specifieke zoekopdracht. Eentje is hoe goed je blog gelezen wordt. Als mensen lang op je pagina zijn, zullen ze het goed lezen/bekijken en dat is voor Google een teken dat je pagina relevante waarde biedt.

Daarmee kom ik op het allerbelangrijkste punt voor optimalisatie:

schrijf voor je lezer.

Als je lezer het waardeert, is-ie lang op de pagina of je website. Helemaal mooi is als er op je website interactie is. Als mensen reageren op je blog, laat dat zien dat het voor een groep mensen belangrijk is. Google ziet dat ook – en beloont dat.

 

Wat is nog meer van belang voor een hoge score in Google?

Vervolgens zijn er allerlei manieren om aan Google duidelijk te maken waar je blog over gaat, zoals de title tag, de alt tag de H1, H2, H3, H4 koppen, de namen van afbeeldingen, de namen van interne en externe links.

Maar het voert wat ver voor dit artikel om daar te uitgebreid op in te gaan. Wel wil ik kort met je ingaan op de volgende elementen:

 

Zoekwoorden

Het is fijn als je je blog kunt schrijven op een bepaalde zoekterm: een term waarop jij graag gevonden wordt. Een key-word ingeven in je website was vroeger een goede manier om gevonden te worden, maar zet dat uit je hoofd. Je hebt een zoekterm alleen nodig om gefocust te kunnen schrijven en te plaatsen in bepaalde strategische elementen van je pagina zodat Google weet waar je blogartikel over gaat.

Prop je tekst niet helemaal vol met jouw specifieke zoekwoord, maar geef ook synoniemen en probeer het te verwerken in langere zoekwoordcombinaties.

Zonder onnatuurlijk te zijn, want dan haakt je lezer af en het ging er nou net om dat je vooral je lezer moet zien te behagen.hhh

Intern linken

Weet je wat het is met Wikipedia? Als jij zoekt op energy drink, staat Wikipedia op nummer 1. Als je zoekt op Cleopatra staat Wikipedia op nummer 1. Dat komt: op Wikipedia is heel veel beweging.

En er is een fenomenaal intern linksysteem. Wikipedia is als het ware een mini-internet: je kunt er dagen ronddolen als je van de ene link naar de andere hopt.

Bloggen intern linken

Met een slimme plug-in (SEO smartlinks bijvoorbeeld) krijg je dat op je eigen WordPress website ook eenvoudig voor elkaar.

Je maakt een lijst woorden aan die jij belangrijk vindt en het systeem maakt automatisch linkjes als je een woord van die lijst intikt.

Nog een voordeel van intern linken: je helpt je lezer bij het verkrijgen van nog meer (gerelateerde) informatie.

Je bezoeker leest jouw blog over e-mailmarketing. Daarin staat een linkje naar een case: een voorbeeld van hoe jouw tactiek in de praktijk werkt. Mensen klikken op die link om de case te lezen. Daarmee geef je ze een betere ervaring op jouw website, terwijl ze ook nog eens langer blijven.

Extern linken

Als (veel) websites een linkje hebben naar de jouwe, en die websites hebben een goede reputatie in de ogen van Google, dan telt dat extra mee.

 

SEO is killing voor je verhaal

Als je echt goed bent in SEO writing, dan zie je aan lopende teksten niet dat ze geoptimaliseerd zijn.

Er zijn maar weinig mensen die dat goed kunnen.

Vaak wordt geprobeerd om een bepaalde term zo veel mogelijk in een tekst naar voren te laten komen. Dat voelt nooit ‘natuurlijk’ als je het leest, het is altijd krampachtig.

Een ander krampachtig ding is dit: het is voor Google pleasure handig om de eerste alinea van je tekst te beginnen met de term waarop je gevonden wilt worden.

Bijvoorbeeld: je wilt dat je artikel wordt gevonden op ‘e-mailmarketing hoge frequentie’. Begin eens een zin met die woorden en probeer er iets knaps van te maken. Dat lukt niet, het zal nooit echt lekker lopen.

De zin die je maakt wordt een worsteling om te lezen en je lezer haakt af. Zet die woorden of term op een natuurlijke manier in die eerste zin.

Schrijf voor je lezer.

Hoe kom je aan méér gratis bezoekers

Je blog wordt steeds zichtbaarder op het internet

Het is mooi dat je met de juiste SEO automatisch komt bovendrijven in Google. Nog mooier is het wanneer je zelf actief op zoek gaat naar méér gratis bezoekers.

Er zijn verschillende manieren om dat te doen, en ze haken allemaal in elkaar. Als je het goed doet, ontstaat er een sneeuwbal die alleen maar groeit.

 

Bloggen sneeuwbaleffect

 

Het belang van je mailinglijst

Als je regelmatig blogt (een keer in de twee weken is ook regelmatig), dan is het raadzaam om dat aan de mensen op je mailinglijst te vertellen. Op die manier houd je contact met ze, de relatie blijft.

Door nieuwe blogartikelen naar je mailinglijst te sturen, krijg je bezoekimpulsen op je website. Als je bovendien je volgers vraagt te reageren, heb je ook nog interactie.

 

Gebruik het netwerk van je mailinglijst

(Een deel van) de mensen op je mailinglijst zijn actief op sociale media. Je kunt de mensen op je lijst vragen jouw blogbericht te delen met hun eigen netwerk. Als je blogbericht of blogartikel goed genoeg is, hen waarde heeft opgeleverd, zullen ze bereid zijn dat te doen.

Het netwerk van je netwerk is het beste netwerk dat er bestaat. Als een van je volgers jou aanbeveelt aan zijn eigen netwerk is dat enorm waardevol.

Het is mond-tot-mond reclame, en er is (dus) een gerede kans dat er mensen uit dat netwerk naar jouw blog gaan om het te lezen, kijken of luisteren.

 

Bloggen social media

 

Profiteer van de kracht van sociale media

Stel je hebt een Facebookpagina. En een Google+ account. En je zit op Linkedin, Twitter, Instagram, Snapchat en Pinterest. Je schrijft een blog, publiceert het en je maakt het bekend via (een selectie van) die kanalen.

Dan wordt je blog opgepikt en (met een beetje mazzel) gedeeld zodat je blog onder de aandacht komt van mensen uit het netwerk van de mensen die jou volgen. Zonder dat je er een noemenswaardige inspanning voor hoeft te doen.

 

Bloggen als een pro

Als je het echt goed wilt doen, probeer je het netwerk van je netwerk ook te verleiden zich in te schrijven op je mailinglijst. En kan de sneeuwbal nóg sneller groeien. Dan ben je niet alleen aan het bloggen als een pro, je verzorgt ook nog eens je online marketing als een pro.

 

Hoe doe je dat dan?

Ik neem dit artikel als voorbeeld. Stel jezelf de vraag: heb ik iets aan dit artikel?

Ja. Althans: je bent al tot hier gekomen, dus ik denk dat je wat aan dit artikel hebt.

bloggen sociale mediaHalverwege aan de linkerkant op deze pagina zie je een blokje met het Facebook-logo, het Google+ logo, het Twitter logo en het Linkedin logo.

Wil je op een van die symbolen klikken (of op allemaal) als je dit een waardevol artikel vindt? Dankjewel! Dan komt dit artikel terecht bij mensen uit jouw netwerk. Je helpt hen aan informatie waar jij ook wat aan hebt gehad.

Delen is niet alleen goed voor mij, maar ook voor jou en je eigen netwerk.

Vraag in je blogartikel altijd of mensen die kleine moeite willen doen.

Praktische tips die je leven als blogger veraangenamen

 

inspiratie-om-te-bloggen

 

Hoe kom je aan inspiratie om te bloggen?

Als je over mode, architectuur of interieur blogt dan heb je het in feite een beetje makkelijk. Je weet namelijk één ding zeker: de trends in deze gebieden zullen elkaar altijd blijven opvolgen.

Hoe anders is het in jou geval.

Jij lost een heel specifiek probleem op voor je doelgroep. Je bent een coach voor vaders. Of je levert koffie en machines aan bedrijven. Of je verkoopt vuurwerk.

In die, en praktisch alle andere gevallen gaat het erom dat je in kaart brengt met welk probleem of welke problemen je doelgroep zit. Vanuit die problematiek kun je allerlei subproblemen definiëren.

 

Een voorbeeld ter verduidelijking

Ik help ondernemers betere teksten te schrijven. Als je de juiste woorden en strategieën gebruikt, komen klanten vanzelf naar je toe en verkoop je meer.

De ondernemers die ik help, kunnen zelf vaak goed schrijven. Ze weten alleen niet hoe ze verleidelijke teksten schrijven. Ze kennen de regels niet die gelden om mensen te beïnvloeden.

Die ondernemers help ik veel meer omzet te halen uit hun (online) onderneming. Ik steek in op de volgende ‘pijn’gebieden/vraagstukken:

  • Hoe kan ik effectief bloggen?
  • Hoe schrijf ik verkopende verkooppagina’s?
  • Hoe schrijf ik overtuigende webpagina’s?
  • Hoe zet ik e-mail effectief in?
  • Hoe word ik gevonden op internet?

Die kan ik vervolgens weer onderverdelen in:

  • Hoe kan ik effectief bloggen?
    • Ik zoek structuur om artikelen op te bouwen
    • Ik zoek inspiratie om te bloggen
    • Hoe worden mijn blogs beter gevonden
    • Ik zoek manieren om beter gelezen te worden
    • Hoe maak ik van lezers van mijn blog klanten
    • Etc

En dat voor elk onderwerp.

 

Inspiratie zit bij je lezers

Vraag aan je lezers te reageren op je blog. Vraag hoe zij er tegenaan kijken, wat zij ervan vinden, waar zij tegenaan lopen. Heb je een mailinglijst? Vraag waar mensen tegenaan lopen. Antwoorden van je lezers bieden praktisch altijd aanknopingspunten voor nieuwe onderwerpen.

 

 

Inspiratie zit bij andere blogs

Lees wat andere bloggers schrijven over het onderwerp. Tik in Google in ‘blog [ONDERWERP]’ en je krijgt pagina’s vol blogs. Niet overschrijven, wel inspiratie opdoen.

 

Inspiratie zit bij fora

Op fora zitten mensen die echte interesse hebben in het onderwerp. Tik in op Google ‘forum [ONDERWERP] en je krijgt pagina’s vol fora. Ga rondstruinen en kijk wat mensen bezighoudt.

 

Nog een paar tips als je gaat bloggen

Iedereen heeft leren lezen en schrijven en hoewel we alles vanachter onze toetsenbord doen tegenwoordig, hebben veel mensen een goede pen. Maar het kan altijd beter. Daarom een paar schrijftips die je helpen je scherper te schrijven. Veel van die tips zijn erop gericht het je lezer makkelijk te maken.

 

  • Maak alinea’s van drie zinnen, vier regels maximaal
    Doe er alles aan om je artikelen (ook die van 4000+ woorden) leesbaar te houden. Korte alinea’s helpen daarbij. Net als een groot lettertype, smalle leeskolom en veel witruimte
  • Houd zinnen kort
    Lange zinnen kun je altijd in tweeën hakken. Een goede indicatie is wanneer het woordje ‘en’ twee zinnen verbindt. Haal ‘en’ weg, maak er twee aparte zinnen van. Korte zinnen lezen lekkerder, makkelijker. En het voorkomt dat je tangconstructies maakt of bijzinnen die het je lezer te moeilijk maken.
  • Gebruik tussenkopjes
    Ook weer om het beter en makkelijker leesbaar te krijgen. Er zijn lezers die alleen de tussenkoppen lezen: ook zij moeten snappen wat je wilt overbrengen.
  • Gebruik opsommingen
    Die helpen je lezer om makkelijker door teksten te gaan en je kunt er op een compacte wijze veel informatie kwijt. Bovendien: mensen zijn gek op lijstjes.
  • Schrijf in de actieve vorm
    Niet: De auto wordt door de vrouw gestart. Wel: De vrouw start de auto.
  • Weg met uitroeptekens
    Een vraagteken gebruik je als een vraag wordt gesteld. Een uitroepteken gebruik je bij een uitroep. Echte uitroepen… hoeveel heb je er in je blogbericht staan? Niet zo veel.
  • Laat je tekst eerst aan een ander lezen
    Iemand met gevoel voor taal, maar die je tekst niet gaat herschrijven. Iemand die de d-tjes en t-tjes goed zet, maar je woorden intact laat. Het moet jouw tekst blijven.
  • Eén onderwerp per blog
    Twee of meerdere onderwerpen in je blog werkt verwarrend. Los per keer een probleem of een stukje van het probleem op. Dat ene onderwerp dat je behandelt, spit je helemaal uit.

    Vertel wat jij weet, wat jouw ervaring is, wat jij eraan gedaan hebt op het op te lossen en wat er gebeurde toen je dat had gedaan. Heb je oefeningen? Interessante andere blogs, interviews met experts?
  • Lange of korte artikelen?
    Gebruik zoveel woorden als je nodig hebt voor je blog. Dit artikel is behoorlijk lang uitgevallen, omdat ik veel over het onderwerp te vertellen heb. Ik denk niet dat iedereen het van de eerste tot de laatste letter leest.

    Ik denk wel dat dit artikel voor veel mensen van waarde is, juist omdat het zo divers is en er zoveel handreikingen in staan.

    Heb je WordPress en werk je met de Yoast SEO plugin, dan krijg je de melding dat je artikel uit minimaal 300 woorden moet bestaan. Zie dat als een goede richtlijn en ondergrens. Maar het is geen wet van Meden en Persen. Als je van je blog een video maakt kun je toe met een paar woordjes.

3½ manier om je blog te structureren

Je kunt je blog op verschillende manieren structureren. Om de aandacht van je lezer te pakken is het het beste om meteen aan te haken bij de pijn van je doelgroep.

In het hoofdstuk hiervoor, over inspiratie, heb ik je een paar tips gegeven. Het onderzoek naar de pijnpunten van je lezer kun je ook intensiever uitvoeren. Je kunt namelijk een paar klanten interviewen.

Je kunt die interviews gebruiken als blogbericht. Je kunt ook tijdens het interview een aantal keren vragen naar de specifieke uitdagingen die iemand heeft, gerelateerd aan jouw vakgebied.

Vraag wat ze bezighoudt, waar ze naar op zoek zijn, wat ze niet voor elkaar krijgen, waar ze wakker van liggen en waar ze blij van worden.

Op die manier krijg je bloginspiratie voor artikelen die echt ‘beklijven’.

 

Hoe maak ik een goede indeling voor mijn blog?

Dat kan op talloze manieren. Voor de meeste structuren geldt dat je meteen het probleem van je doelgroep benoemt. In de eerste alinea, in het intro. Vertel ook meteen waar je lezer in dit blog antwoord op krijgt zodat hij weet waar het over gaat.

Iemand kan dan zelf de afweging maken of het relevant is en besluiten om verder te lezen. Of om te stoppen. In beide gevallen heb je de bezoeker van je website geholpen.

Hoe ik het zelf doe? Ik bepaal eerst het probleem dat ik ga behandelen. Ik omschrijf de pijn van de lezer. Vervolgens schrijf ik (in steekwoorden) de hoofdstukken die in elk geval aan bod moeten komen. Die hoofdstukken werk ik uit. Tot slot zet ik alles in een logische volgorde.

Zakelijk bloggen – hoe doe je dat?

Daar valt in een extreem lang artikel als dit niet eens een gedegen antwoord op te geven. Er zijn tal van boeken over volgeschreven en duizenden websites.

Het is beginnen en dan je weg erin vinden.

Als je de pdf hebt gedownload en je neemt de tips over bloggen uit dit artikel ter harte, moet je al een heel eind kunnen komen met het schrijven van je blogs.

Er zijn altijd meer en andere mogelijkheden. Er zijn ook altijd andere visies en meningen.

Uiteraard hoef je mijn verhaal niet te geloven. De structuren en blogtips die ik je heb gegeven werken voor mij (en voor mijn opdrachtgevers). Ga er gewoon mee aan de slag en bewijs aan jezelf dat goed bloggen helemaal niet zo moeilijk is.

Vanuit mijn professie als copywriter vind ik dat wat je te vertellen hebt vooral duidelijk moet zijn.

Schrijf helder op wat je wilt overbrengen en help je lezer met lezen.

ooo

Meer klanten door betere teksten

Ik heb 49 tips voor je om je copywriting te verbeteren. Pas ze direct toe en schrijf compacter en overtuigender. Waardoor meer mensen bij je blijven ‘hangen’.

> Klik hier om de 49 tips te downloaden