[CASE] Wees zuinig op je e-maillijst

e-maillijst - wees er zuinig op

Zes jaar uit de markt en direct 16000 euro omzet door een oude e-maillijst.

Achtergrond

Mijn opdrachtgever stopte ermee. De zaak bestond al sinds de 17e eeuw en was altijd van vader op zoon gegaan. Een fenomeen in de regio.

Aan het eind van elk jaar werd er vuurwerk verkocht. De omzet daarvan was zo enorm dat het jaar daardoor in elk geval winstgevend werd afgesloten.

Maar met de komst van alwéér een grote bouwmarkt in de buurt, werd het er allemaal niet rendabeler op. Mijn opdrachtgever moest steeds harder werken, voor steeds minder geld.

Gelukkig was het vastgoed eigen bezit en kon dat verhuurd worden. Mijn opdrachtgever stopte met de winkel en had vanaf toen een prettig jaarinkomen.

Toch maar weer beginnen…

Maar na een jaar of zes begon het te kriebelen en toen de gelegenheid zich voordeed om een stukje van het pand terug te huren voor één maand per jaar, (inclusief de bunkers) besloot mijn opdrachtgever terug te komen in vuurwerk.

Het enige dat er was, was een oude e-maillijst. Een en ander bracht drie grote uitdagingen met zich mee:

  • Mijn opdrachtgever had in zes jaar helemaal niks van zich laten horen
  • De plek die was vrijgevallen in de regio was direct door andere vuurwerkverkopers ingenomen
  • Er was een minimale e-maillijst met slechts 2324 adressen waar totaal geen contact mee was geweest de afgelopen jaren

Kansloze missie – gelukkig was er die kleine e-maillijst

Het idee was om eerst een mini-mailcampagne te doen. In november al, ver voordat de verkoop zou beginnen. De eerste mails gingen niet over vuurwerk, maar over dat de firma misschien weer terug zou komen (we houden u op de hoogte).

De hele e-maillijst werd op de hoogte gebracht. Door die aanpak gebeurde er twee dingen:

  1. Er kwamen veel mails terug doordat de adressen niet meer bestonden en mensen zich uitschreven. De lijst kromp en werd tegelijkertijd een stuk vitaler.
  2. Na de eerste mail begon de geruchtenstroom op gang te komen. Komen ze terug? Waarmee? Wanneer?

In de vervolgstap verstuurden we een opbouwende serie e-mails. Daarin werd veel waarde weggegeven. Filmpjes, tips en andere content. Op het moment dat de verkoop startte en mensen voor een bepaalde deadline hun vuurwerk bestelden, kregen ze extreem veel bonussen.

De e-maillijst was uiteindelijk nog slechts 996 adressen groot maar er werd voor ruim 16000 euro vuurwerk online besteld. Enkel door het versturen van een paar mails:

e-maillijst - mailsequence

We zijn een jaar verder, wat is de ontwikkeling?

Voor het makkelijke rekenen: in 2014 werd 16 euro online omzet per adres op de lijst gehaald. De beginlijst van 2015 bestond uit ruim 1200 adressen en logica leert dat bij 16 euro per adres er een online potentie is van 19200 euro.

Maar die werd ruim overtroffen..

Met een iets andere aanpak, een gestript aanbod en een veel kortere beslisperiode via de mail, kwam de teller uit op 30194 euro. En dat was alleen online…

De moraal: wees zuinig op uw lijst.

 

(Op verzoek van opdrachtgever zijn logo’s en namen verwijderd.)