Hoog in Google – met stap-voor-stap uitleg om hoger in Google te komen
SEO.
Hoog in Google komen met je website heeft zich ontwikkeld tot een soort wetenschap die SEO heet.
Er is veel over SEO bekend. De regels van het spel veranderen voortdurend, waardoor het voor ondernemers nogal eens verwarrend uitpakt. Voor copywriters ook trouwens.
Het wordt nog veel verwarrender als je op de website van de een of andere internetmarketeer bent geweest en wéér iets anders leest over wat belangrijk zou zijn voor Google.
Tijd om daar een eind aan te maken.
Er is al veel gezegd en geschreven over SEO. Te veel.
Het lijkt me een goed idee de belangrijkste zaken voor je op een rij te zetten. Zodat je begrijpt waar SEO over gaat en wat je zelf kunt doen om hoog in Google te komen met je website.
Ook geef ik je de belangrijkste SEO-factoren waar je mee aan de slag kunt. Daarmee cover je zo’n 80% van wat je aan de vindbaarheid van je website kunt doen.
Waarop geeft dit artikel antwoord?
In dit artikel lees en leer je SEO vanuit mijn visie als reclamecopywriter.
Ik heb overzichtelijk bij elkaar gezet wat je moet doen om je website hoger in Google te krijgen. Of om je pagina hoog in Google te krijgen. Maar ook hoe je kunt zien of je SEO-bureau zijn werk goed doet. En dat alles in begrijpelijke taal.
Ik heb dit artikel onderverdeeld in:
Schrijven voor een zoekmachine – not
=
Ik ben van origine reclamecopywriter. Wat ik bij veel (oud)vakgenoten proef is dat ze niet voor een machine willen schrijven. Ze zien SEO als schrijven voor een zoekmachine.
Het grappige nu is dat goede SEO in de eerste plaats draait om de lezer. Google (de machine) komt pas later.
Het allerbelangrijkste om te begrijpen
Google wil dat als jij een zoekopdracht intikt, je dan websites getoond krijgt die daar goed bij passen.
Dat je websites krijgt over superfoods online als je hebt gezocht op ‘superfoods online’ – geen websites over ‘hypotheek afsluiten online’.
Wat weet jij eigenlijk van SEO?
Mensen (ook copywriters) houden zich graag vast aan feitjes, weetjes en regels, ook over SEO. Maar wat is nu belangrijk en wat niet? Voor welke elementen hoef je geen SEO-bureau in de arm te nemen – tenzij je SEO graag uitbesteedt.
De regels voor SEO veranderen voortdurend. Wat echter nooit verandert is het uitgangspunt van Google: je website of webpagina moet relevant zijn voor de zoekopdracht van de zoeker.
Degene die zoekt, daar draait het om. Punt.
Bij dat uitgangspunt hoort een aantal wetmatigheden. Als je daarvan de basis goed doet, heb je een enorme slag gewonnen in de vindbaarheid van je website.
Probeer Google te begrijpen
Als je wilt dat je website of pagina hoog in Google komt, is het handig om te begrijpen hoe Google redeneert.
Waarom Google?
Ik hou van duidelijke lijnen. Ook voor SEO.
Je kunt in je optimalisatie ook rekening houden met Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Vinden.nl of Yandex. Maar als je voor Google optimaliseert heb je dik 90% van alle zoekopdrachten gecovered (en neem je die andere zoekmachines ook voor een groot deel mee).
Er zullen ongetwijfeld hele volksstammen tegen je zeggen dat het klinkklare onzin is, die redenatie van mij. Maar ik denk altijd maar weer aan dat dure SEO-bureau uit Londen dat mijn klant met zijn zoekwoordje naar plaats 49 wist te brengen.
Common Sense.
Ik hou van duidelijkheid en grote stappen. Daarom: ga uit van Google.
Google is een bedrijf met talloze activiteiten. Als we het hebben over ‘gevonden worden in Google’, dan hebben we het over gevonden worden in de belangrijkste zoekmachine ter wereld.
Per seconde verwerkt Google zo’n 52000 zoekopdrachten. Hier kun je dat checken.
Google is succesvol en wil dat graag blijven. Het is een gratis zoekmachine: je hoeft niet te betalen om er gebruik van te maken.
Als je nu denkt dat Google dan niet zo heel veel aandacht hoeft te geven aan het aspect zoekmachine heb je het mis. Daarover zo.
Het internet: een grote kluwen van met elkaar verbonden websites
Het begon als computers die met elkaar verbonden waren. Inmiddels is het internet een grote kluwen pagina’s en websites die aan elkaar gelinkt zijn.
Google is in 1998 begonnen en heeft de zoekmachine in die tijd opnieuw uitgevonden.
Google vond dat mensen die iets zochten op het internet het beste antwoord moesten krijgen. Het ging erom als eerste die website te tonen die zo dicht mogelijk lag bij de vraag die iemand had gesteld.
De redenatie was: als een website belangrijk is, zijn er veel andere websites die er een linkje naartoe hebben. Daar werd waarde aan toegekend: hoe meer linkjes (backlinks) hoe hoger je kwam met je website.
Dat ging mis. Website-eigenaren gingen op zoek naar zoveel mogelijk van die backlinks. Met als gevolg dat websites op de eerste positie kwamen die daar niet hoorden in relatie tot de zoekopdracht.
Als gebruiker van de gratis dienst Google kreeg je niet het gewenste resultaat bij je zoekopdracht.
Daarom bedacht Google dat het niet alleen ging om het aantal linkjes, maar ook om waar die links vandaan kwamen. Was dat een betrouwbare website? Had die website een bepaalde relevantie ten opzichte van de website waar naartoe werd gelinkt?
Dat alles kreeg ook weer een bepaalde waardering. En zo heeft Google in de loop der jaren de zoekresultatenformule (algoritme) steeds verder verfijnd.
Google heeft de lat voor zichzelf hoog gelegd
Google moet een zoeker het best mogelijke resultaat geven bij een zoekvraag. Alleen dan kan Google mensen aan zich binden en aan zich gebonden houden.
Google zal altijd streven naar het geven van de meest relevante, meest waardevolle en meest kwalitatieve resultaten voor de gebruiker. Wanneer resultaten niet voldoen aan wat de gebruiker eigenlijk zoekt, dan gaat die gebruiker weg. En is Google zijn klant kwijt.
Als je informatie zoekt over de nieuwe film van de Coen Brothers en je krijgt websites waarop tweedehands auto’s worden aangeboden als resultaat, dan ga je twijfelen aan de kunde van Google.
Onthou: wat voor je bezoeker belangrijk is, is belangrijk voor Google.
De elementen die Google weegt en meet leiden allemaal tot…
…het beste mogelijke antwoord bij de zoekvraag. Dat is waar het Google om te doen is.
Daarom weegt en meet Google alles:
- De snelheid van je website
- De zoekopdrachten van de gebruiker
- Hoe lang mensen op je website blijven
- Hoeveel bezoek je website heeft
- Hoeveel interactie er op je website is
- Hoeveel linkjes er naar je website verwijzen
- Of die linkjes van waardevolle/relevante/belangrijke websites komen
- Of er linkjes van jouw website naar andere websites gaan
- Hoe lang je website al bestaat
- De naam van je website domein
- De extensie van je domein
- De hoeveelheid tekst
- Het gebruik van kopjes en zoekwoorden
- De logica van menu’s
- De logica van het interne linksysteem
- Hoe schoon de code is
- Hoe de code is gestructureerd
- Of de website ook op mobiel makkelijk getoond kan worden
- En nog veel meer…
Een paar aanbevelingen / conclusies vanuit het bovenstaande:
- Google gaat uit van de gebruiker
- Relevantie is de sleutel
- Nog altijd doen website-eigenaren, SEO-bureaus en andere lieden pogingen om de Google-formules te omzeilen en bedonderen: niet doen
Is Google heilig?
Nee. Je krijgt ook geweldig veel verkeer naar je website als je sociale media en je mailinglijst slim inzet. Het grappige is trouwens wel weer dat veel verkeer opje website wordt beloond door Google. Zo zou je in theorie weer hoger in Google kunnen komen.
Wat is SEO en hoe werkt het?
Search Engine Optimization, kortweg SEO, is je website of webpagina optimaliseren zodat deze zo hoog mogelijk in de zoekmachines komt.
Je moet van goeden huize komen om hoog in Google te komen, mensen te verleiden jouw website te bekijken en ze dan ook nog eens zover zien te krijgen dat ze op je website blijven.
SEO helpt je om mensen op je website te krijgen.
SEO is een complete industrie geworden.
En nee: ik noem het geen GEO (Google Engine Optimization). Als je gaat optimaliseren, doe je dat in feite ook voor andere zoekmachines.
Hoe zoekt iemand in Google – 7 stappen
Stap 1: iemand heeft een bepaalde behoefte of vraag
Die vraag of behoefte wordt zo in Google ingetikt (ik zoek een loodgieter in Hazerswoude), of wordt vertaald naar zoektermen of zoekwoorden die worden ingetikt in Google (loodgieter Hazerswoude).
Stap 2: het antwoord in Google
Google geeft 0,26545 seconden later een overzicht van de pagina’s die het beste bij die specifieke zoekopdracht horen.
Stap 3: de zoekresultaten
In het overzicht van de suggesties die Google geeft, vallen de titels het beste op – die zijn vetgedrukt. Het zijn deze titels die vaak bepalen of een pagina wordt geopend. Staat daar ‘Loodgieter Hazerswoude – bel en we zijn er in 20 minuten‘ dan is dat voor mensen die een acuut probleem hebben interessant. Ongeveer 15% van de mensen kijkt ook naar de url en meta-description om te bepalen of een pagina voor hen relevant is.
Stap 4: de actie van de zoeker
De zoeker klikt op de eerste pagina die in zijn ogen het beste antwoord geeft op zijn vraag of behoefte.
Stap 5: de 3-secondenregel…
De pagina opent en wat nu volgt zijn drie adembenemende seconden. In die korte tijd bepaalt iemand namelijk of deze pagina goed is voor hem of haar. De grote titel bovenaan, het intro en een plaatje worden gescant. Het kan nu twee kanten op (stap 6 of stap 7).
Stap 6: verlating
Denkt de bezoeker dat hier niet het antwoord is dat hij zoekt, dan gaat-ie weer weg. Het kan ook zijn dat de website niet betrouwbaar overkomt, rommelig of onduidelijk is. De zoeker gaat terug naar de resultaten in Google.
Stap 7: BINGO!
Denkt de bezoeker dat deze website of pagina WEL het antwoord oplevert, dan blijft hij op de pagina die Google heeft voorgesteld. In dat geval is het waarschijnlijk dat de bezoeker de pagina iets intensiever doorneemt. Koppen, plaatjes, vetgedrukte woorden, opsommingen en beginnetjes van de alinea worden bekeken en bij iets van gading wordt er even in de tekst gedoken.
Wat kun je optimaliseren voor zoekmachines?
In feite alles. Je kunt het zo sjiek maken als je maar wilt. De vraag is alleen of dat nodig is. Ik zal je mijn eigen SEO-strategie uitleggen, waarbij ik aanteken dat er meerdere wegen naar Rome leiden.
Dat komt straks aan de orde. Eerst is het belangrijk om te weten dat je SEO kunt opdelen in onsite en offsite optimalisatie.
Onsite is alle SEO die je op je eigen website kunt doen, offsite is alle optimalisatie buiten je eigen website. Backlinks zijn daar een typisch voorbeeld van: ze staan buiten jouw website.
Ze zijn niet meer zo extreem belangrijk als vroeger, maar tellen nog wel. Je hebt echter niet altijd directe invloed op het plaatsen van linkjes op andere websites. Als je reageert op blogs van anderen kun je daarin soms wel je eigen url(‘s) zetten. Dat kan uiteraard ook via sociale media.
Onsite SEO
Waar je direct vandaag al iets aan kunt doen is het optimaliseren van je eigen website.
Onsite SEO kun je weer onderverdelen in ’techniek’ en ‘schrijven’.
Bij techniek moet je deken aan zaken als snelheid, veiligheidsprotocollen en de code die je CMS genereert. Het zijn de zaken die je het liefst met je webbouwer overlegt.
Wat betreft schrijven kun je weer een paar kanten op: het gaat om het schrijven/maken van content en om het schrijven van bepaalde elementen in je website, waardoor Google weet waar je content over gaat.
En wat betreft content is het belangrijkste dat je content maakt met je bezoeker voor ogen. Waarom is die hier? Met welk probleem zit hij? – zie hiervoor ook de pagina die ik geschreven heb over bloggen.
Wat jij van Google wilt weten…
Jij wilt weten wat er op je website gebeurt. Hoeveel mensen er dagelijks komen, hoelang ze op je site zijn of op een bepaalde pagina. Je wilt ook weten op welke woorden je gevonden wordt.
Ik raad je daarom aan om zowel Google Analytics als Google Search Console te installeren.
Laat je website aan Google weten
In Search Console kun je je sitemap.xml uploaden. Dat is de routemap van je website. Hierin staan alle gegevens van je website op een manier die voor Google handig te lezen is.
Als je de xml uploadt, wordt je website sneller geïndexeerd. En Google vind het fijn dat je af en toe een handje helpt.
Gratis bezoekers op je website
Je kunt op talloze manieren verkeer naar je website krijgen. Een goede strategie is om te investeren in waardevolle content. Op internet draait het om waardevolle content.
Het mooie is dat de investering die je in content doet, een investering is voor het leven. In de reclame word ik afgerekend op de laatste prestatie die ik heb geleverd. Online (je website) word je afgerekend op alles wat je tot dan toe hebt gedaan. Het telt op en is nooit weg.
Waardevolle content zorgt voor een stroom gratis bezoekers op je website.
Door SEO slim en goed te doen, krijg je via de zoekresultaten van Google gratis bezoekers. In dit staatje zie je dat ruim 66% van mijn bezoekers organisch (dus via Google) binnenkomt. (En ja: ik moet nog wat doen aan social media.)
Waarom je iets van SEO moet afweten als website-eigenaar
Als je gaat schrijven en publiceren op het internet (zoals ik), dan is het raadzaam om iets van Search Engine Optimization (SEO) af te weten.
Je kunt het ook uitbesteden, maar dan nog is het handig er iets van te snappen. Want er wordt wat aan gerotzooid in SEO-land.
Hoewel het niet mijn core is, word ik soms door ondernemers ingehuurd hun SEO te optimaliseren. En dan krijg ik verhalen dat ze eerst bij een sjiek Londens bureau zaten, dat ze daar duizenden euro’s per maand betaalden, elke maand dikke rapporten kregen over de optimalisatie van bepaalde woordjes en dat ze met een specifiek woord waren gestegen van plaats 106 naar plaats 49 in Google.
Hoera! Maar de verkopen bleven achter.
Ben je blij met een plaats op pagina 5?
Nee. Bijna niemand op de wereld gaat naar pagina vijf van de zoekresultaten van Google om te kijken of daar nog wat van zijn gading staat.
Als je op plek 49 staat, dan is je website of webpagina niet relevant genoeg voor de zoekopdracht die iemand heeft gegeven.
Er zijn achtenveertig websites en webpagina’s die relevanter zijn dan de jouwe, die een betere reputatie hebben, ouder zijn of die beter snappen wat ze moeten doen om hoger in Google te komen.
Het kan zelfs zo zijn dat jouw website niet helemaal past bij het profiel van de zoeker.
Je hebt niks aan plaats 49 in Google
Je hoeft mij niet te geloven, maar geloof in elk geval dit staatje:
Je ziet dat bijna 92% klikt op een zoekresultaat op de eerste pagina die Google laat zien. Op de eerste pagina van Google worden tien (en soms zelfs maar negen) organische resultaten getoond.
Organisch duidt erop dat het geen betaalde posities zijn. Het is de top tien van zoekresultaten voor de specifieke zoekopdracht van die ene specifieke bezoeker.
De andere 8% klikt op pagina’s die niet in de top tien staat. En van die 8% klikt vervolgens 92% (= 7,36% van het totaal) op resultaten van de tweede pagina. Nog maar 1% van de zoekers naar die specifieke term komt op pagina drie.
Hoe lager in Google, hoe minder erop geklikt wordt.
Hoeveel wordt er geklikt op de top tien zoekresultaten uit Google?
Een hoge positie in Google (en dan met name een positie op de eerste pagina) moet wel je streven zijn. Plaats 1 tot en met 10, maar beter nog: plaats 1 tot en met 3. Ruim 60% klikt op de eerste drie zoekresultaten:
Als je op de eerste pagina staat van Google met een bepaald zoekwoord of een combinatie van zoekwoorden (longtails: daar komen we straks nog op), dan krijg je meer gratis bezoekers. Het liefst wil je hoog in Google staan met een hele serie van zoekwoorden of combinaties van zoekwoorden.
Dus niet alleen op dat ene woord waar jij graag op gevonden wilt worden, maar op een hele rij woorden waar je doelgroep mogelijk op zoekt.
Heb je bij Google alles in de hand?
Zeker niet. Voor een hoge positie in Google ben je van veel zaken afhankelijk, en je hebt zeker niet alles in controle. Bijvoorbeeld de geschiedenis van het zoekgedrag van de zoeker.
Stel, jij zit in de energydrink. Degene die zoekt is al vaak op de website van RedBull geweest vanuit Google. Dan wordt het voor jouw energydrink een hele uitdaging om voor die bezoeker hoger in Google te komen dan Red Bull. Hoe goed je ook optimaliseert (op woorden waarop RedBull ook heeft geoptimaliseerd).
Anders gesteld: is een zoeker al vaker op websites van je concurrenten geweest die dezelfde zoekwoorden hebben als jouw pagina of website, dan toont Google de concurrerende website hoger.
SEO strategie – hoog in Google
Wat voor regeltjes ik je zo ook geef, wat voor regels anderen ook geven, bedenk dat de allerbelangrijkste SEO-regel is dat je schrijft voor degene die je verhaal leest.
Niet voor Google. Niet voor jezelf.
Vertel je verhaal
SEO begint met het vertellen van je verhaal op een iets andere manier dan je wellicht gewend bent: je geeft antwoord op een specifieke vraag waar je lezer mee zit.
Vóór je begint met schrijven, formuleer je die vraag voor jezelf. Waar ga ik antwoord op geven? In mijn eigen online artikelen zie ik dat terug in het intro: dit artikel geeft antwoord op de vraag…
Dat heb ik gedaan voor de belangrijkste pijnpunten die mijn lezers hebben. Voor die pijnpunten heb ik grote artikelen geschreven, van vierduizend woorden of meer.
Wie leest er nou zoveel tekst? Behalve mijn moeder nog veel meer mensen.
In die grote artikelen geef ik antwoord op een of meerdere vragen. Of eigenlijk: op één hoofdvraag en een aantal afgeleide vragen.
Nu is er over copywriting en de aanpalende gebieden al veel geschreven en verschenen op het internet. Alleen nooit vanuit een copywriter-als-ik-point-of-view. Hoe verhouden de nieuwe technieken van online marketing en verkoop zich tot de oude? Welke elementen uit reclame zijn nuttig voor online marketing?
En voor die enorme artikelen geldt ook: ik geef alle antwoorden rond de vraag die ik beantwoord. De lezer (jij dus) krijgt alles wat nodig is om verder te kunnen + een enorme bups aan informatie en een schat aan ervaring.
Intern linken
Alle pagina’s en blogberichten koppel ik aan elkaar met interne linkjes. Ik heb een pagina geschreven over hoe je e-mailmarketing kunt toepassen en je ziet dat in dit artikel dat stukje van de zin oranje gekleurd is. Het linkt automatisch naar dat andere grote artikel. Zo zijn alle pagina’s en alle blogberichten logisch met elkaar verbonden.
Dat heeft twee voordelen: Google ziet mijn website als een mini-internet met allerlei logische linkjes en mijn lezer kan vanuit een artikel of pagina logisch naar andere stukken content, waardoor hij meer en nog specifiekere informatie krijgt. En ook nog eens langer op mijn website blijft hangen.
Wat Google allemaal meet
Google vindt het belangrijk dat jij relevante informatie geeft die aansluit bij de vraag die iemand heeft. Die vraag wordt gedestilleerd uit de zoekopdracht.
Maar hoe weet Google nou dat de websites die ze als antwoord geven ook werkelijk de meest relevante zijn? Dat is niet een ‘educated guess’. Google meet ongeveer alles.
Waar gaat deze content/website over?
Zoekwoorden zijn in die zin belangrijk dat Google moet weten waar je website, pagina of blogartikel over gaat. Google werkt met robots en omdat robots alleen maar eentjes en nulletjes kunnen lezen en niet snappen wat plaatjes of gedachten zijn, zijn die zoek- en andere woorden enorm belangrijk.
Laat je dus niks wijsmaken als een SEO-specialist tegen je zegt dat Google geen waarde meer hecht aan zoekwoorden: zonder zoekwoorden zou Google überhaupt niet begrijpen waar het over gaat.
Die zoekwoorden dien je op een aantal strategische punten neer te zetten. Kom ik straks op.
Hoe relevant is het allemaal?
Aan de (zoek)woorden kan Google precies zien waar een website of webpagina over gaat. En als je weet waar het over gaat, weet je ook of het relevant is voor een zoekopdracht. Van dit fenomeen is op grote schaal misbruik gemaakt.
Websites werden op allerlei manieren volgepropt met woorden in de hoop daarop gevonden te worden. Stel: een website over ringtones is volgestopt met woorden als pizza, Paris Hilton en Gucci. Jij tikt Gucci in, omdat je op zoek bent naar een nieuwe tas. Maar in plaats daarvan krijg je een website over ringtones… Zo ging het een tijd.
Om dat tegen te gaan heeft Google een aantal slimmigheden in de zoekformules ingebouwd. Zo kijkt het onder meer naar woordrelevantie (kloppen woorden in de context van de website) en het gedrag van bezoekers op een website: zijn ze er lang? Wat voor interactie is er? Bekijken ze een of verschillende pagina’s? Google kijkt of de website ook in sociale media voorkomt en of er verkeer van sociale media afkomt.
Het zijn voorbeelden van elementen die Google gebruikt om de relevantie van een website te beoordelen. Owh ja… dat van die backlinks een paar hoofdstukken hiervoor, hoort er ook bij: als er backlinks zijn, van welke website zijn die dan afkomstig en wat voor waarde en relevantie hebben die?
Andere elementen die Google gebruikt om je website te beoordelen
Alles draait voor Google om de waarde van het antwoord dat het aan zijn gebruikers geeft. Andere elementen die gebruikt worden om die waarde te bepalen zijn bijvoorbeeld:
- De sitesnelheid: hoe langer het duurt voor een pagina wordt geladen, hoe groter de kans dat bezoekers afhaken
- De leeftijd van de website: hoe ouder die is, des te waardevoller voor Google
- De naam van het domein:staat in de domeinnaam waar je website over gaat, dan kan dan helpen voor Google (maar het helpt vooral voor de gebruiker die meteen ziet dat hij bij jouw website aan het juiste adres is)
- De extensie: kies altijd een .nl of .com uitgang – sowieso zoeken mensen vaak op[ZOEKWOORD].nl of [ZOEKWOORD].com maar andere extensies worden vaak ook als onbetrouwbaar gezien. Enig idee hoeveel spam er wordt verzonden vanaf de .tk extensie?
- De naam van de url (jouwwebsite.nl/seo-advies scoort beter dan jouwwebsite.nl/1778#21)
- Het al dan niet gebruikmaken van een broodkruimelpad waaraan bezoekers kunnen zien waar ze precies zijn op je website
- Lengte van artikelen: ultrakorte artikelen (<300 woorden) worden steeds minder relevant
- Variatie in content: het is prettig voor je bezoeker als hij kan kiezen hoe hij de content tot zich neemt (tekst, video, geluid)
- Geschiktheid voor mobiel en tablet
Iets over dubbele content (duplicate content)
Google hecht sterk aan unieke content en weet het precies als jij een stuk content hebt gedupliceerd. Strafpunten? Nee, want soms moet je wel, is het nodig voor op je website.
Speciaal voor die gelegenheid heeft Google het fenomeen canonieke url’s ingesteld. Van twee pagina’s op je website met (bijna) identieke content kun je met canonieke url’s aangeven welke pagina moet worden geïndexeerd.
Dat instrument heb je uiteraard niet als je content van een andere website dupliceert. En terecht, want content van anderen pikken moet je niet doen.
Is herschrijven dan een idee? Er zijn programma’s waarmee je (geautomatiseerd) content van anderen kunt herschrijven…
Doe het niet. Vraag jezelf altijd af: wat voeg ik met mijn content toe aan alle content die er over dit onderwerp al is. Waar help ik mijn lezer nou echt mee? Voor deze pagina had ik het idee dat het handig zou zijn als je alle relevante ins en outs van SEO zou begrijpen en dan vanuit een copywriters point of view.
Vertel wat jij te vertellen hebt. Dat is zo waardevol, daar zitten mensen echt op te wachten. Ook als je in een B2B markt zit.
On site SEO – alle nuttige elementen en een fictief voorbeeld
Okay, als je snapt hoe je artikelen, pagina’s en berichten schrijft, vanuit welk perspectief, dan is het tijd om je website en je pagina’s SEO-proof te maken.
Teksten SEO-proof doe je subtiel. En met mate.
Dan houd je het voor je lezer leuk en leesbaar, zodat ie niet struikelt over steeds dezelfde zoekterm die jij zo nodig in alle alinea’s wilde zetten.
Dit mis ik bij veel internetschrijvers en internetmarketeers. Ze schrijven onbegrijpelijk om maar tegemoet te komen aan de SEO-eisen, terwijl het lezen van een beeldscherm al zo lastig is en internetlezers ongeduldig zijn.
In alles moet je het je lezer makkelijk maken. Ook met SEO.
In dit deel van het artikel laat ik je de verschillende elementen zien die je helpen om je artikel goed vindbaar te maken, maar die beslist ook helpen om je artikel goed leesbaar te maken.
SEO en leesbaarheid
Maak korte zinnen. Korte alinea’s. Veel witregels. Gebruik veel tussenkoppen.
Zet het belangrijkste wat je te zeggen hebt vooraan in een alinea. In een zin. In een titel. En ook in je artikel.
Dat is handig voor je lezer: je laat zien waar het over gaat. Iemand hoeft niet te zoekenJe lezer ziet meteen of het geschikt is of niet, waardoor hij een betere ervaring heeft en straks een relevante oplossing krijgt. Door dat ook steeds in alinea’s te doen, help je ook de luie lezer.
Dat is een uitgangspunt van Google, waarmee je bezoekers die het interessant vinden langer op je website houdt.
Maar: op die manier laat je ook aan Google weten wat echt belangrijk is in je verhaal. Het mes snijdt aan twee kanten.
Zoekterm/zoekwoord
Over het woord zoekterm of zoekwoord is een hoop misvatting. Het komt er simpelweg op neer dat jij een bepaalde term hebt waarop je wilt dat een pagina gevonden moet worden.
Hoe kom je aan zo’n woord, term of combinatie van woorden?
Bedenk hoe mensen een antwoord proberen te zoeken op het probleem dat ze hebben. Dat probleem (die vraag) los jij op. Welke woorden tikken ze in in Google om antwoord te krijgen op die vraag?
Dat zijn zoekwoorden of zoektermen.
Maar de zoekterm is ook: wat jij vertelt aan Google waar een artikel over gaat.
Hoe gebruik je een zoekterm of zoekwoord?
Je kunt een zoekterm op specifieke, strategische plekken op een webpagina of bericht neerzetten. Op die manier laat je aan je lezer weten waar het artikel over gaat. En je laat aan Google weten waar het artikel of de pagina over gaat. (Verderop heb ik een gratis download voor je met de belangrijkste elementen om je onsite SEO goed te verzorgen.)
Als je met WordPress werkt (een aanrader: het meest vriendelijke SEO-platform met schone code en veel gebruikers), installeer dan Yoast SEO plugin. Deze gratis plug-in helpt je met het plaatsen van je focus zoekterm op de juiste plekken in pagina’s en berichten. Dat ziet er zo uit:
‘Hoog in Google – simpele stappen, snelle resultaten’ is de title tag. Daaronder staat de url (peterpost.com/hoog-in-google) en daaronder de meta-description.
Als je een zoekterm hebt waarop je gevonden wilt worden, is het zaak om die zoekterm ook in je tekst te gebruiken. Niet te vaak en te veel, wel liefst in een aantal varianten en met een paar synoniemen.
Maar houd wel je verhaal intact. Het gaat om jouw verhaal en hier en daar optimaliseer je dat. Je merkt het bijna niet wanneer een tekst goed SEO-geoptimaliseerd is. Dat komt: een goede SEO-schrijver snapt dat het erom gaat dat je lezer zonder hiccups kan doorlezen.
Gebruik je zoekterm in de url van je website. Gebruik je zoekterm in de H1, H2, H3, H4, H5, H6 koppen. Gebruik je zoekterm in de title tag.Gebruik je zoekterm in de naam van afbeeldingen. Gebruik je zoekterm in geringe mate in de alt tags.
De SEO-plugin van Yoast vertelt je precies wat je nog moet doen.
Hoe preciezer, hoe beter: longtail zoektermen
Ik had je beloofd terug te komen op longtail zoektermen. Dat zijn zoektermen van drie of meer woorden. Het mooie is als dat als iemand zo’n longtail intikt (bijvoorbeeld een lange zin) en precies die zin terugziet in het bovenste resultaat van Google, dat dan de kans zeer groot is dat die website wordt aangeklikt. Er is een sterke binding ontstaan omdat die website precies aangeeft waar op wordt gezocht.
Er duizenden pagina’s die gaan over het onderwerp waarover jij content hebt gemaakt. Jij doet het weer net vanuit een andere invalshoek, maar toch. Ze lijken allemaal op elkaar. Het gaat er nu om dat je SEO op een slimme manier inzet, zodat jij komt bovendrijven.
Longtails kunnen je daarbij goed helpen.
Deze pagina gaat over SEO. Ik richt me in mijn werk op ondernemers die het internet (willen) omarmen. Ze zijn ondernemers, dus niet per se SEO-specialisten. Dat hoeven ze ook niet te zijn.
Hun uitdagingen: ze willen goed gevonden worden met hun website. Ze willen hoog in Google.
Tegelijk worden ze moe van al die adviezen die ze krijgen. Eigenlijk zien ze door de bomen het bos niet meer. En als ze het niet zelf willen doen, willen ze dure fouten met een SEO-bureau voorkomen. Als ze maar wel hoog in Google komen met hun website.
Met deze pagina geef ik ze veel informatie hoe ze dat kunnen doen, waar ze op moeten letten, wat de valkuilen zijn.
Waar zoeken dergelijke ondernemers dan op? Ondernemers die al wat meer van SEO weten zoeken denk ik op termen als ‘SEO advies’ of ‘gratis SEO tips’ of ‘hoe verzorg ik zelf mijn SEO’ of ‘hoe controleer ik mijn SEO bureau’ of ‘hoger in Google’. (Zonder streepje na SEO; los is in dit geval beter.)
Er zijn ook mensen die nog nooit van de term SEO hebben gehoord, maar die wel hebben gehoord dat hun website hoger kan komen in Google. Zij zullen zoeken op zoiets als ‘hoe komt mijn website hoog in Google’.
Ik heb deze pagina geoptimaliseerd op ‘hoog in Google’. Iemand die dat intikt in Google krijgt met een beetje geluk deze pagina voorgeschoteld. Omdat zijn zoekopdracht precies overeen komt met mijn geoptimaliseerde pagina, is er een kans dat deze pagina wordt bezocht.
Hoog in Google of hoger in Google?
Ik heb getwijfeld tussen ’hoger in Google’ en ‘hoog in Google’ voor dit artikel. Ik vind ‘hoger’ beloftevoller. Maar wat ik ervan vind doet er niet zoveel toe.
Veel belangrijker is om te weten met welke woorden je meer kans maakt. Cijfers dus.
Op ‘hoog in Google’ wordt maandelijks ietsje minder gezocht, maar het aantal website dat is geoptimaliseerd op ‘hoog in Google’ is een veel kleiner. Er is minder echte concurrentie waardoor het voor mij op dit moment beter is om te optimaliseren op ‘hoog in Google’.
In Google AdWords Planner kun je precies zien hoe vaak er op een bepaald woord of zoekterm wordt gezocht. Ik optimaliser nu op ‘hoog in Google’ en ‘hoger in Google’ neem ik mee als alternatief:
Is dat het enige zoekwoord of zijn er meer?
Deze tekst bevat ongeveer vijfduizend woorden. Al die woorden worden door Google geïndexeerd. Er is een kans dat ook andere woorden en zinsneden uit deze tekst worden ingetikt in Google en bovenaan komen te staan.
Ik kan me voorstellen dat iemand iets intikt als: ‘hoog in Google komen zonder AdWords’ of ‘mijn bedrijf hoog in Google’ of ‘hoe krijg ik mijn bedrijf hoog in Google’. Als alternatieven geeft Google dan nog een hele rij zoekwoorden zoals ‘bovenaan in Google’ en ‘zoekmachine optimalisatie’, maar ik geloof niet dat de ondernemers die ik zoek dat intikken.
Zoals je ziet zijn het allemaal behoorlijk specifieke zoektermen die toevallig op deze pagina voorkomen.
Mocht iemand ze intikken en deze website wordt voor die specifieke combinatie van woorden als eerste getoond in de resultaten van Google, dan is er een gerede kans dat de zoeker deze pagina opent.
Probeer in je website vooral dergelijk lange zoektermen te gebruiken, gerelateerd aan het hoofdonderwerp.
Lange zoektermen zijn heel precies. Je bereikt minder mensen maar de mensen die je ermee bereikt zijn bereidwilliger om je pagina te openen.
Verder met SEO – een fictief voorbeeld
Het allerbelangrijkste in SEO is dat je schrijft voor je doelgroep – ik kan het niet genoeg zeggen. Waar is je doelgroep naar op zoek? En hoe kun jij helpen die vraag te beantwoorden of de pijn te verzachten?
Dus hoe nu verder met SEO: kijk allereerst eens naar je website. Kijk per pagina / artikel wat het precies doet, welk probleem het oplost.
Ga vervolgens bedenken welke woorden jouw doelgroep zou intikken om het probleem dat ze hebben opgelost te krijgen.
Een voorbeeld om dat duidelijk te maken.
Stel: je hebt een huisje aan een snelstromende rivier in Frankrijk dat je verhuurt aan. Je kunt er niet alleen heerlijk relaxen en wandelen, maar ook prachtig vliegvissen. Dan kan het een idee zijn om een pagina te optimaliseren op ‘vliegvissen in Frankrijk’.
Eerst schrijf je een verhaal over vliegvissen in Frankrijk en dan vooral hoe goed je in jouw rivier op forel kunt vissen en wat goede vliegen zijn voor dit specifieke water. Je vertelt iets over vergunningen en je eindigt met je huisje, de tarieven en de aansporing om te reserveren. Want zeker in mei en juli is de bezettingsgraad hoog.
Vliegvissen in Frankrijk – het verhaal staat
Dan is het tijd om het in je website te plakken, compleet met foto’s en zelfs patronen van kunstvliegjes die jij daar gebruikt. Als het eenmaal staat, ga je de verschillende elementen invullen, zodat de zoekterm waarop je gevonden wilt worden overal netjes staat.
Zo is de url van de pagina: mijnvakantiehuisje.nl/vliegvissen-in-frankrijk
De title tag is: vliegvissen in Frankrijk – vang altijd forel in onze rivier
Alle foto’s hebben de titel vliegvissen-in-Frankrijk-XXX.jpg (waarbij XXX per foto verschilt) en alle alt tags vertellen iets relevants over de afbeelding en vliegvissen in Frankrijk. In de H1 (of H2) kop staat iets als: Vliegvissen in Frankrijk – ontdek waar je altijd forel vangt. In de koppen (H3) eronder staat nog een keer: Vliegvissen in Frankrijk – vanuit het huisje de rivier in.
Tot slot zorg je ervoor dat de term ‘vliegvissen in Frankrijk’ een paar keer voorkomt in de tekst en je zorgt dat ook varianten voorkomen, zoals ‘vissen in een Franse rivier met een kunstvlieg’ en ‘op forel in Frankrijk met een vlieg’. De eerste alinea begint idealiter met: “Vliegvissen in Frankrijk levert meestal geen forel op, maar bij ons wel”, waarbij je de eerste keer de term vetgedrukt maakt.
Op die manier zorg je ervoor dat je een goed verhaal hebt voor je lezer en zorg je ervoor dat je verhaal op de juiste wijze wordt opgepikt door Google.
Deze pagina gaat voortaan door het internetleven als ‘vliegvissen in Frankrijk’.
Meer klanten door betere teksten
Ik heb 49 tips voor je om je copywriting te verbeteren. Pas ze direct toe en schrijf compacter en overtuigender. Waardoor meer mensen bij je blijven ‘hangen’.