Toch schrik je je elke keer weer rot.

Je richt je volkomen op je lezer, maar op de een of andere manier lukt het nauwelijks om hem echt je tekst in te krijgen. Of je video, al is het dan geen lezer maar een kijker.

Dat kan aan van alles en nog wat liggen natuurlijk. Maarre… heb je ook rekening gehouden met de ego-saurus?

In dit korte artikel: hoe je die ego-saurus tevreden stelt. En geloof me: in elke bezoeker, lezers of kijker schuilt ie.

 

Hoe krijg je de aandacht?

Het aloude AIDA-model (est 1925) helpt je bij het opzetten en schrijven van verkoopbrieven en -pagina’s, Facebookadvertenties en blogberichten.

AIDA staat voor Attention – Interest – Desire – Action. Die A van attention is interessant. Want om iemand een tekst (of video) in te krijgen, moet je de aandacht pakken. De vraag is natuurlijk hoe.

Dus hoe krijg je aandacht? Die krijg je niet, die moet je pakken. Je moet je lezer bij de kladden grijpen en je tekst (of video) intrekken.

 

Ze willen maar één ding…

Zeker op internet willen lezers of bezoekers maar één ding: snelle bevrediging.

Een quicky, maar dan op informatiegebied. Even snel kijken en hup: meteen weer weg. Dat gebeurt vooral als je bezoeker ook maar eventjes het idee heeft dat dit toch niks voor hem is.

Dat is waar het over gaat: of het wat voor hem is. De ego-saurus heeft gemiddeld slechts 3 seconden nodig om te bepalen of een website interessant is. De dames beslissen zelfs nog sneller.

Geen instant satisfaction? Wegwezen.

 

Waar denkt je lezer aan?

Aan zichzelf. Niet aan jou.

 

Hoe krijg je de lezer jouw kant op?

Dat kan op verschillende manieren. Het beste is de spiegel voorhouden. Begin met het probleem waar ie mee zit (en dat jij kunt oplossen).

Je lezer háát problemen. Je lezer wil af van zijn problemen. Problemen betekenen namelijk gevaar en gevaar betekent bedreiging van het leven en dat de soort in het gedrang komt.

Dat willen we niet, diep van binnen.

 

Dus wat ga je doen?

Je lezer reageert nergens zo sterk op als op problemen. Daag jezelf uit. Bedenk voordat je gaat schrijven welk probleem je nou eigenlijk gaat oplossen voor mensen die je tekst lezen of video bekijken.

Hoe je ervoor zorgt dat ze het tot het einde toe uitzien of uitlezen vind je in het artikel ‘Hoe je lezer langer dan 12 seconden op je pagina blijft’

 

Zijn er nog andere mogelijkheden om de aandacht te pakken?

Tuurlijk. Een lezer houdt ook van verhalen. Van intriges. En van een pittige stelling. Je kunt lezers trakteren op sterke beloftes.

Maar het eenvoudigst is als je uitgaat van een probleem waar je lezer mee zit. Een pijn, een behoefte, een vraagstuk.

Probeer het maar eens uit. Facebookadvertenties zijn ideaal om het testen.