Je hebt een tekst geschreven van 887 woorden. Je hebt het mooi overzichtelijk vormgegeven (of laten vormgeven) zodat het prettig leest. Als je in je Google Analytics kijkt zie je dat mensen op je pagina komen. Je ziet helaas ook dat ze gemiddeld na net geen15 seconden weer afhaken.

Frustrerend hè? Kun je in die 15 seconden toch je verhaal overbrengen? Ja, dat kan.

Twee soorten lezers, twee soorten leeslijnen

Lezers hebben haast. Als er maar een mini-aanleiding is om weg te klikken, zijn ze weg. En als ze blijven, lezen ze op twee manieren:

  • Ze lezen alles – dit zijn analyselezers
  • Ze lezen brokjes informatie – de scanlezer

In je verhaal moet je ze allebei bedienen. Daarom maak je in je tekst twee leeslijnen. Niet alleen als je een blog schrijft, ook als je een verkooppagina maakt.

De eerste leeslijn voor de analyselezer

De analyselezer wil alles lezen, zoalng het boeiend blijft. Dat is een rekbaar begrip. Deze lezer neem je bij de hand en leid je door je verhaal. Als je een goed verteller bent of een accuut probleem voor iemand oplost, heb je zijn of haar onverdeelde aandacht. Je complete verhaal is de eerste van de twee leeslijnen.

De tweede leeslijn voor de scanlezer

Je kunt je boodschap prima vertellen aan de scannende lezer. De scanlezer komt echt alleen maar even kijken of er iets te halen valt. Het overgrote deel van je lezers leest scannend – vandaar die 15 seconden in Google Analytics.

Er zijn verschillende elementen die je helpen je scannende lezer te bereiken. Het belangrijkste is de tweede leeslijn. Die wordt gevormd door de tussenkoppen.

Een scannende lezer is een koppensneller die alleen maar de titel en de subtitels leest en misschien nog de onderschriften bij foto’s en de conclusie en de eerste paar woorden van een alinea. Dan heb je het wel zo’n beetje gehad.

In dit artikel de 9 do’s en dont’s voor titels.

Zo optimaliseer je de tweede leeslijn

Is in essentie je verhaal duidelijk als iemand alleen de titel leest en de subtitels? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen als je een stuk hebt geschreven.

De proef op de som is eenvoudig: schrijf titel en alle subtitels op en laat het iemand lezen. Dat kan een collega zijn, je partner of de overbuurvrouw. Is iemand klaar met lezen, vraag dan wat je met dit korte stukje tekst vertelt. Wat blijft hangen?

Is dat wat je bedoelde? Niet? Kijk welke tussenkopjes je kunt optimaliseren. Haal eventueel alinea’s weg om een betere structuur aan te brengen.

In dit artikel meer over hoelang een alinea moet zijn.

Hoe lang zijn mensen gemiddeld op jouw pagina’s?

Slim om even na te kijken. Of vraag het je webmannetje of -vrouwtje. De getallen helpen je bewust maken wat er gebeurt op je website. Hopelijk is het voor jou een reden om allebei je leeslijnen te optimaliseren. Besteed extra aandacht aan je subtitels. Zodat je boodschap bij meer mensen overkomt.

Laat hieronder je commentaar achter.

Meer Klanten Door Betere Teksten

Verbeter je teksten met deze 49 tips. Verleid je lezer met woorden. Zodat die langer bij je blijft. En klant wordt.

You have Successfully Subscribed!

Share This