E-mailmarketing voor mails die opengaan en gelezen worden – met 27 (schrijf)tips

=
E-mailmarketing levert omzet op. Toch worstelen veel ondernemers met de vraag of ze e-mail moeten toepassen:

 • Je denkt dat mail niet gelezen wordt: mailen is zonde van de inspanning
 • Of collega-ondernemers die het geprobeerd hebben zeggen: e-mail levert niks op
 • Misschien ben je bang om te spammen
 • Misschien ben je bang om klanten kwijt te raken
 • Het is jou te ingewikkeld, het opzetten van een mailsysteem – wéér iets waarin je je moet verdiepen

Je kunt duizend redenen bedenken om geen e-mailmarketing toe te passen, maar er is er altijd eentje om het wel te doen: het werkt.

Doe het wel meteen goed: voor e-mailmarketing geldt dat elke minuut in de voorbereiding tien minuten scheelt in de uitvoering.

Alleen al daarom is dit artikel de moeite van het lezen waard:

Waarom e-mailmarketing?

Alleen met e-mailmarketing kun je iemand precies geven waar hij of zij op dat moment behoefte aan heeft. Specifieke informatie op het juiste moment bij de juiste persoon.

Het is één-op-één communicatie. Persoonlijk. Maar tegen duizenden mensen tegelijk. En met één druk op de knop.

Tip #1 – Kies een SmartMail-systeem waarmee je precies kunt monitoren wie op je lijst wat doet en om welke informatie vraagt. Door het slim in te richten komt de juiste info op het juiste moment bij de juiste persoon. Automatisch.

Tip #2 – Denk na met welke middelen je ook zo persoonlijk met je achterban kunt praten. Ik denk dat je via SMS en Snapshat ook mogelijkheden hebt. Maar niet zo krachtig als met e-mail. Juist omdat je het zo persoonlijk kunt afstemmen op de ontvanger.

Tip #3 – Wees persoonlijk als je communiceert en helemaal via de mail. Benut alle mogelijkheden om persoonlijk over te komen. Zoals je tegen een vriend zou praten.

Tip #4 – Wees niet té persoonlijk door bijvoorbeeld in de onderwerpregel steeds iemands voornaam te zetten ‘Heb je je al aangemeld, Peter?’ is een keertje leuk, maar zou je dat naar een vriend toe ook doen? Ik niet, en zeker niet elke keer als ik mail.

Tip #5 – Verzin manieren waarmee je mensen op je e-maillijst krijgt. Bestaande klanten mag je sowieso mailen, maar zorg ook voor een weggever op je website. Mensen kunnen het krijgen door hun e-mailgegevens achter te laten.

Wat wil je bereiken met e-mail?

Als je e-mailmarketing gaat toepassen, is het goed om vooraf te bedenken wat je er precies mee wilt:

 • Contact onderhouden met al je doelgroepen
 • Van websitebezoekers leads maken
 • Leads omzetten in betalende klanten
 • Gerichte marketing- en verkoopacties uitvoeren
 • Bestaande klanten bevestigen in hun goede keuze
 • Bestaande klanten vragen om een testimonial
 • Meer omzet bij bestaande klanten

Al die stukjes, van het opbouwen van een relatie tot up-sell en after sales, kun je met e-mail volledig automatiseren.

E-mail om contact te onderhouden

Als je met e-mailen begint, is het goed om te weten dat contacten met wie je een geldelijke relatie hebt mag mailen.

Klanten dus.

Maar het kan interessant zijn om ook leveranciers te mailen. Oud-collega’s. De pers. Collega-ondernemers. Leden in een (betaald) programma. Mensen die een abonnement bij je hebben lopen.

Van websitebezoekers leads maken

Een van de afschuwelijke waarheden van je website is dat veel bezoekers er maar een keertje komen. Daarna nooit meer.

E-mail helpt je om van die eenmalige bezoekers fans te maken – ik ga er in het volgende hoofdstuk dieper op in.

Van leads klanten maken

Een stelregel is dat iemand minimaal 7 keer op je website moet komen voor hij overgaat tot aankoop. Als het overgrote deel van je bezoekers maar één keer komt, gaat dat dus bijna nooit lukken.

Gerichte marketing- en salesacties

Heb je eenmaal een lijst en heb je een relatie opgebouwd met die lijst, dan kun je heel gericht acties gaan inplannen door het jaar heen.

Je kunt ook acties doen op mensen die zich net hebben ingeschreven.

E-mail om je klant te bevestigen in zijn goede keuze

Laat je klanten zien welke resultaten anderen halen. Op die manier zien klanten dat ook anderen het product hebben gekocht en dat het werkt. Ze krijgen de bevestiging dat ze een goede keuze hebben gemaakt – dat stemt tevreden.

E-mail om bestaande klanten om een testimonial te vragen

Bestaande klanten kun je vragen om iets over je product te vertellen. Deze testimonials kun jij weer gebruiken voor je marketing. Doe het wel gefaseerd en geef eerst iets weg om je kans op succes te vergroten.

E-mail voor meer omzet bij bestaande klanten

Dé manier om bestaande klanten meer te laten kopen is door ze vooral veel aandacht te geven en attent te zijn. Heeft een klant een product bij je gekocht, blijf dan in contact.

Hoe? Door informatie te geven hoe het product het beste kan worden toegepast. Door te wijzen op specifieke informatieve artikelen en blogpostings. En kom met een aanbod dat aansluit bij het eerder gekochte product.

Tip #6 – Breng al je contacten in kaart  ook contacten van medewerkers. Stuur al je contacten een mail met de vraag hoe je ze kunt helpen en of ze het okay vinden dat je ze af en toe mail stuurt.

Tip #7 – Bouw een relatie op met de mensen op je lijst, dat wil zeggen dat je ze regelmatig informatie stuurt, vragen stelt, inspireert. En hooguit 1 op de 10 keer een verkoop opdringt.

Tip #8 – Bedenk alvast wat je stuurt nadat iemand heeft ingeschreven want voor je het weet schrijft iemand zich in en komt er geen vervolgmail. Dat is buitengewoon jammer. Probeer in vijf tot tien mails een relatie op te bouwen en te laten zien waarom jij de aangewezen persoon bent om mee samen te werken. Of waarom jouw bedrijf dat is.

Tip #9 – Sluiten je mails aan bij je weggever? Mensen willen je weggever hebben omdat ze daarmee een bepaalde behoefte kunnen vervullen, een probleem kunnen oplossen. Zorg dat je vervolgmails nauw aansluiten bij dat probleem.

Tip #10 – Vergeet e-mailmarketing en e-maillijsten en praat en denk voortaan in termen van mensen en relaties. Het moet allemaal zo persoonlijk mogelijk en dat begint met de juiste mindset. Je gaat een relatie aan met mensen.

Van websitebezoekers leads maken – een strategie

Internetgebruikers zijn snel en schichtig. Ze bepalen binnen enkele seconden of jouw website iets voor hen is. Niet? Hup, weg.

Een website ‘lezen’ is iets anders dan een boek lezen. Je zit niet in je luie stoel, drankje ernaast en laat de woorden maar over je heenkomen. Nee.

Een internetlezer heeft een probleem, een behoefte die moet worden ingevuld. Valt dat op jouw website niet duidelijk genoeg te halen? Klik… en hij is weg. De muisknop regeert.

Als je naar je Google Analytics kijkt, zie je dat ook: het overgrote deel van je bezoekers komt eenmalig op je website. Het is het blauw uit de taartgrafiek:

=

=
Kleine opmerking: het blauwe deel in de grafiek vertegenwoordigt ook referral spam waar elke website last van heeft, waardoor de verhoudingen ietsje anders liggen.

Maar het principe is: de meeste van je bezoekers komen maar één keer op je website. Die komen nooit meer terug en dan kun je met hen niets opbouwen.

Het verkeer op je website (deels) afvangen

Stel dat je 5000 bezoekers per maand op je website krijgt en dat je daarvan 1% zo ver krijgt zich in te schrijven op je mailinglijst…

Dan heb je maandelijks vijftig mensen met wie je een gesprek kunt aangaan via e-mailmarketing. Vijftig toevallige website bezoekers die in potentie klant zijn.

=
Van bezoekers van je website maak je inschrijvers.
Van inschrijvers maak je fans.
En van fans maak je (vaste) klanten.

Een online sneeuwbal

Een goede manier om regelmatig van je te laten horen via de e-mail is door te bloggen. Blog met regelmaat en kondig nieuwe berichten aan via de mail.

Zo stuur je verkeer naar de website en dat vindt Google prettig. Bovendien kun je mensen vragen hun reactie achter te laten of het bericht te delen, bijvoorbeeld via sociale media.=

=
e-mail online sneeuwbal
=
Zet je bericht ook op je Google+, Facebook, Twitter, Instagram en Linkedin. Dat bouwt allemaal aan je online zichtbaarheid en je krijgt nieuw verkeer naar je website. Plus nieuwe inschrijvers op je maillijst.

Zo haken alle online middelen mooi in elkaar en gaat er een sneeuwbal voor je werken.

=

E-mail ligt gevoelig – als je het niet goed doet

 

=
E-mail en e-mailmarketing hebben eigen karakteristieken. Zo kun je heel persoonlijk met iemand communiceren, terwijl je mailtje misschien wel naar 17.897 mensen tegelijk gaat.

Of je kunt iemand iets aanbieden wat hij op dat moment echt nodig heeft: de juiste informatie aan de juiste persoon op het juiste moment.

Door met de karakteristieken van e-mail rekening te houden, kun je er veel meer uit halen.

Persoonlijke zone

Via e-mail kom je echt persoonlijk binnen bij iemand. Daar moet je voorzichtig en respectvol mee omgaan – niet voor niets zijn er allerlei regels over opgesteld.

De andere kant is dat wanneer je jouw verhaal goed afstemt op de behoefte van de ontvanger, dat e-mailmarketing dan gaat werken voor je. Je leest het goed:

GAAT werken voor je.

Maak het zo persoonlijk mogelijk

De succesfactor voor e-mail: wees persoonlijk. Verstuur je mail vanuit jouw naam. Of vanuit je bedrijf, maar dan wel met jouw naam eronder. Of als je bij een groter bedrijf werkt: laat het eerste mailtje uit naam van de directeur zijn.

Hoe persoonlijker hoe beter.

Persoonlijk zijn = relevant zijn

Je kunt elke mail personaliseren (Beste Hans). Maar het wordt pas echt persoonlijk als je boodschap helemaal op Hans is toegespitst.

En dat vindt Hans prettig. Hij krijgt zo informatie die aansluit bij zijn behoefte. De informatie is relevant voor hem.

Stel je voor: je krijgt een fietspomp aangereikt:

 • Goed want je hebt een lekke band
 • Gek, want je band is helemaal niet lek
 • Irritant, want je hebt helemaal geen fiets

De twee laatste scenario’s komen helaas veel voor in e-mailmarketing.

Wat doen veel ondernemers niet goed met e-mail?

Het voorbeeld van de lekke band hierboven illustreert de scenario’s die er zijn als iemand mail van je ontvangt. In de meeste gevallen krijgen mensen op de lijst:

 • Informatie die maar zijdelings met hun behoefte te maken heeft
 • Informatie die er voor hen niet toe doet (op dat moment)

Gevolg: irritatie en uitschrijvers.

Geef inschrijvers op je maillijst altijd waar ze behoefte aan hebben. Als je voor Hans en alle andere mensen op je lijst(en) relevante informatie hebt, worden je mails beslist gelezen.

Als je precies aanhaakt bij wat je doelgroep(en) bezighoudt, is het een ideale manier om een goede relatie met hen op te bouwen.

Mensen hebben vertrouwen in e-mail die afkomstig is van iemand die informatie biedt die er voor hen toe doet. Informatie die je als ontvanger op dat moment nodig hebt is relevante informatie.

Tip #11 – Gebruik je persoonlijke naam als afzender, zo kennen mensen je. Ook als je een eemansbedrijf hebt en ook als je toevallig hoofd e-commerce van Xenos bent. Gebruik je eigen naam als afzender, eventueel met je titel.

Tip #12 – Zet je persoonlijke mailadres in de afzender, zoiets als jenaam@jouwurl.nl . Mensen willen wel mail van een persoon, niet van een bedrijf en hoe persoonlijker hoe beter.

Tip #13 – Vraag een plekje in het adresboek. Mail wordt nogal eens verward met spam, ook door filters. Als je aan mensen vraagt jouw mailadres in het adresboek van hun mailprogramma te zetten, komen je mails tenminste aan.

Tip #14 – Laat die maandelijkse / wekelijkse nieuwsbrief maar zitten. Echt, niemand zit er op te wachten. Mensen willen best je mail lezen, maar dan moet er voor hen wel iets te halen zijn. Een nieuwsbrief impliceert vooral: lezen.

Tip #15 – Beloon je lezer. In mijn Albert Heijn tijd, zorgde ik dat in de lopende teksten van advertenties altijd een ‘golden nugget’ was verstopt voor de mensen die de moeite namen om het te lezen. Een weetje. Leuke informatie. Een tip. Zorg dat elke mail zo’n ‘golden nugget’ bevat. Eentje. Als beloning voor het openen en lezen van je mail.

Relevant zijn – een voorbeeld

De klassen in je ygaschool zitten nog lang niet vol – je wil online nieuwe klanten werven. Je website wordt goedbezocht en het idee is om e-mailadressen af te vangen.

Want je hebt gelezen (misschien wel in dit artikel) dat je van bezoekers van je website klanten kunt maken.

Je huidige klanten zijn in het algemeen vrouwen van rond de 35 met een of twee kinderen en een deeltijdbaan.

Ze doen graag yoga in groepsverband, maar merken dat een keer per week te weinig voor ze is. Ze zijn druk met hun gezin en hun werk en hebben te weinig tijd en ruimte om oefeningen te doen.

Aha!

Ze hebben een probleem: ze hebben geen tijd en/of ruimte om oefeningen te doen. Dat is het heel ‘eigen‘ probleem van deze groep.

Je kunt ervan uitgaan dat mensen met ditzelfde probleem op je website komen. Kun jij dat probleem op te lossen? Tuurlijk. Je hebt namelijk drie oefeningen die je altijd kunt doen op minder dan een vierkante meter ruimte.

Daarom maak je een video waarin je die drie oefeningen voordoet. Of een pdf waarin je ze uitlegt. De titel is zoiets als ‘3 oefeningen die je altijd kunt doen als je geen tijd of ruimte hebt’.

Wie de oefeningen wil hebben, laat naam en e-mailadres achter. Je ruilt dit stuk waardevolle informatie als het ware voor het e-mailadres.

En je weet één ding zeker: de mensen die zich inschrijven hebben weinig tijd en ruimte voor yogaoefeningen.

Wat fijn is, is dat je hen nu specifiek kunt benaderen, inhakend op dat kernprobleem. Je kunt via mail content aanbieden die voor hen relevant is. In een serie geautomatiseerde mails neem je het probleem dat ze hebben stukje bij beetje weg.

Zo bouw je een relatie met je lijst op. Verkoop komt later – zie volgende voorbeeld.

Nog een doelgroep binnen je yogaschool

Veel van de klanten van de yogaschool (moeders van ± 35) hebben aangegeven dat ze graag ook yoga zouden doen met hun jonge kind.

Ondernemend als je bent, ontwikkel je voor deze groep een moeder-kind yogaklas. En je zet het online. Je idee is namelijk om elke week een klas te doen via het internet. Mensen kunnen zich daarop abonneren en waar je ook woont in het land: tegen betaling kun je elke week meedoen samen met je kind.

Moeders die op je website komen, kunnen een pdf downloaden met drie moeder-kind oefeningen. In ruil voor hun e-mailadres.

De mensen die zich hiervoor inschrijven willen graag yoga doen met hun kind, zoveel is duidelijk. Je benadert hen met content die gaat over ‘yoga voor jou en je kind’. Informatie over hoe je dat het beste aanpakt. Waar je dat kunt doen. Misschien geef je ook nu een paar oefeningen weg.

Je kunt je e-mailseries zo inrichten dat je mensen uiteindelijk verleidt mee te doen met de wekelijkse uitzending.

De mensen die op die specifieke lijst staan doe je een aanbod dat aansluit bij het probleem waarvoor ze zich aanvankelijk hadden ingeschreven.

Voor wie is e-mail nog meer ideaal?

E-mail werkt voor iedere onderneming in elke branche. Voor eenmanszaken, zzp’ers, multinationals en alles wat er tussen zit.

Goed, de yogaschool is een fictief maar reëel voorbeeld van een kleine onderneming die e-mailmarketing kan toepassen.

Dit is een case uit mijn eigen praktijk, van een tweemansbedrijf dat maar één maand per jaar werkt. Maar dan ook echt keihard. De case laat zien hoe je oude klanten verleidt om weer bij je te kopen. Het gaat hier om fysieke producten.

E-mailmarketing werkt ook voor coaches, tekstschrijvers en fotografen. Voor (online) winkeliers. Acteurs. Natuurgenezers. Sprekers. Beveiligingsbedrijven. Geluidsstudio’s. Koffiebranders. (Fysio)therapeuten. Vuurwerkleveranciers. Reisbureaus. Goochelaars. Telecomproviders. Vormgevers. Staalfabrikanten. IT-bedrijven.

E-mail werkt ook voor jou.

Hoe zet je e-mailmarketing op?

Je moet ergens beginnen met e-mailmarketing. Het eerste wat je te doen staat is een e-mailprovider selecteren. Dat is de partij die je helpt met het aanmaken van maillijsten, in- en uitschrijven en het maken van (geautomatiseerde) mails. 

De keuze voor je mailprovider is belangrijk. Als je eenmaal snapt hoe je ermee werkt, dan stap je niet zo makkelijk over naar een andere.

Niet dat je eraan vast zit, maar je wilt niet elke drie maanden naar een andere provider overstappen. Denk er daarom goed over na en weeg de verschillende opties af, voor je begint met e-mailmarketing.

Een van de keuzes die je kunt maken is op basis van prijs.

Sommige providers rekenen geld voor elke regel in de database. Ook als iemand zich heeft uitgeschreven en jij hebt je lijst nog niet opgeschoond, betaal je voor die mensen. Of wanneer mensen op meer lijsten staan ingeschreven, betaal je voor hun naam op al die lijsten.

Ikzelf vind het belangrijk om mensen de informatie te geven die ze NU nodig hebben. En ik vind het niet leuk om iemand iets te verkopen wat hij allang een keertje gekocht heeft.

Daarom werk ik met ActiveCampaign. Ik kan werkelijk elke actie monitoren, ik kan automatiseringen bouwen waardoor ik vanuit mijn tuinstoel verkoop en ik betaal een vast laag bedrag per maand.

Klik hier om ActiveCampaign twee weken gratis uit te proberen. 

Hoe kom je aan mailadressen?

Je bent op het punt gekomen dat je e-mailmarketing gaat toepassen voor jouw bedrijf. Alleen: je hebt geen adressen, behalve dan van een paar klanten.

Wat nu?

Je moet een lijst gaan opbouwen en tijdens de brainstormborrel op vrijdag leg je dit voor aan de medewerkers. Iemand oppert dat er een nieuwsbrief moet komen.

En iedereen is het daar mee eens. De IT’er krijgt opdracht een boxje op de website te plaatsen met ‘Schrijf je in voor de nieuwsbrief’ en handenwringend kijk je de dagen erna in je mail.

Maar niemand schrijft zich in.

Een nieuwsbrief is de slechtst denkbare oplossing

De kans dat iemand zich inschrijft voor je nieuwsbrief is uiterst klein. En daar is een goede reden voor.

Internetters zijn luie lezers en hebben haast. Er is namelijk veel te doen online. Ze zijn ongeduldig en vliegen van website naar website. Ze hebben een probleem of een behoefte en die moet gestild worden.

Ze beslissen in drie seconden of jouw website dat biedt.

En in die drie seconden valt hun oog toevallig op een blokje met de titel: ‘Schrijf je in voor de nieuwsbrief’. Lost dat het probleem op waar ze me zitten?

Neen.

Erger nog: een nieuwsbrief impliceert dat je moet lezen. Daar hebben internetters geen tijd voor. Een ‘brief’ prikkelt onvoldoende om zoiets privés als je e-mailadres achter te laten.

Dat kun je bijvoorbeeld ook met een kaartje waarop iemand een boxje heeft aangekruist en zijn handtekening heeft gezet. Of met een mailtje vanaf iemands eigen adres met het verzoek om op de mailinglist te komen. Of een opgenomen telefoongesprek waarin iemand zegt mail van je te willen ontvangen op zijn mailadres.

Omslachtig, maar het kan. Als je het maar kunt aantonen.

Los problemen op

Elk bedrijf lost een probleem op voor zijn of haar klanten. Dat is het bestaansrecht van een bedrijf.

Dat is ideaal voor je e-mailmarketing.

Problemen lenen zich goed om een connectie te maken bezoekers. Het is mensen eigen: ons diepste instinct is om waakzaam te zijn voor problemen. Als er problemen zijn, zijn we in gevaar.

Het is een oud principe in copywriting: ga in op de problemen van de lezer, dan heb je iemands volledige aandacht. Vervolgens is iemand ontvankelijk voor jouw oplossing.

In de online wereld, waar mensen in een paar seconden beslissen of dit de plek is waar ze moeten zijn, is het zaak om direct het probleem te benoemen. Alleen dan krijg je de oren van je lezer gespitst.

Hoe sterker je kunt stellen dat je doelgroep een probleem heeft, dat jij kunt oplossen, hoe beter het is.

Okay, geen nieuwsbrief… Wat dan wel?

Maak een weggever die aansluit bij het probleem van je doelgroep. Zoals de oefeningen van de yogaschool.

Mensen komen op je website omdat ze een probleem hebben. Als jij de instant-oplossing hebt, zijn zij bereid hun e-mailadres achter te laten. Ze ruilen hun e-mailadres voor een stuk waardevolle informatie dat hun probleem (gedeeltelijk) oplost.

Hoe ziet je weggever eruit?

Dat stuk waardevolle informatie kun je aanbieden op verschillende manieren. Je kunt een e-book maken (een pdf). Of een checklist. Of een whitepaper. Of een 14 dagen probeerversie. Of een video. Of een mini-training.

Van een mini-training ben ik zelf niet zeker. Ik krijg steeds meer de indruk dat mensen een directe oplossing voor hun probleem willen. Met een mini-training die over een aantal weken loopt vervul je minder snel de acute noodzaak.

Een checklist of een pdf met 15 direct toepasbare tips doet dat beter.

Een weggever voor een probleem waar niemand zich van bewust is

Het probleem waarover ik het steeds heb, kan ook een probleem zijn waarvan iemand zich niet bewust is.

Heb je een beveiligingsbedrijf, dan kun je een pdf maken ‘7 manieren om van je baas te pikken (en 12 manieren om dat tegen te gaan)’.

Niemand zal zich ervan bewust zijn dat pikken van de baas een groot probleem is. Maar als je het ziet of leest ineens wel.

Denk aan mobiel…

Steeds vaker wordt je website bezocht via een tablet of smartphone en dat neemt alleen maar toe. Wie zich via zijn mobiele telefoon inschrijft op een mailinglijst, wil je zo snel en concreet mogelijk een oplossing hebben voor zijn probleem. Wat denk je: een dik ebook downloaden of direct toegang tot een video?

Iets over het inschrijven (en de regels)

e-mail ACM

Volgens de huidige wetgeving moet je kunnen aantonen dat iemand zich zelf expliciet heeft opgegeven voor het ontvangen van jouw mail.

Dubbele opt-in is de beste en simpelste manier om dit voor elkaar te krijgen. Iemand schrijft zich in en moet vervolgens bevestigen dát hij zich heeft ingeschreven.

Dan heb je bewijs dat iemand zich zelf heeft ingeschreven, namelijk vanuit zijn eigen mail. Een enkele opt-in wordt daarvoor niet afdoende geacht. Iedereen kan immers iemands naam en e-mail invullen op een website.

Dubbele opt-in is vooral een manier om jezelf te beschermen. Het is geen wettelijke verplichting, maar een instrument om aan een wettelijke verplichting te voldoen.

Dat kun je bijvoorbeeld ook met een kaartje waarop iemand een boxje heeft aangekruist en zijn handtekening heeft gezet. Of met een mailtje vanaf iemands eigen adres met het verzoek om op de mailinglist te komen. Of een opgenomen telefoongesprek waarin iemand zegt mail van je te willen ontvangen op zijn mailadres.

Omslachtig, maar het kan. Als je het maar kunt aantonen.

Wat gebeurt er als iemand zich heeft ingeschreven?

Als iemand zich heeft ingeschreven en dat heeft bevestigd, stuur je een mail met daarin de link naar de informatie die je had beloofd. Dat doe je direct na het inschrijfproces.

Schematisch:

Vanaf dat moment heb je een relatie met elkaar. Vanaf dat moment kun je iemand waardevolle informatie gaan toesturen, via de mail. En af en toe een aanbod.

Een slimme manier om dat contact in het begin te onderhouden is door aan te haken bij het probleem dat de aanleiding was voor iemands inschrijving. Geef veel waarde. Geef zelfs zoveel dat het eigenlijk té is. Geef stukjes oplossing en laat zien wat jij in dezen kan betekenen.

Op die manier word jij of wordt jouw bedrijf dé partij voor iemand om dat probleem op te lossen. Daar begint e-mailmarketing.

E-mail verkoopacties

Heb je eenmaal betrokkenheid opgebouwd bij je inschrijvers, dan kun je van alles gaan doen met je lijst.

Een product lanceren met e-mail

Dit is zo fantastisch. Heb je een lijst en een band met die lijst, dan kun je campagnes gaan doen. Een product lanceren bijvoorbeeld.

In een lancering verstuur je een opbouwende serie e-mails, volgens het principe zaaien-oogsten. In de zaai-mails geef je veel relevante waarde weg, in de oogst-mails kom je met je aanbod.

Een lancering kent een heel eigen opbouw en structuur en zet je in voor zowel online producten als voor fysieke producten. De vuurwerkcase is een goed voorbeeld van een lancering voor een fysiek product.

Uitverkoop via de e-mail

De huidige e-mailproviders bieden programma’s waarbij je aan specifieke handelingen van de ontvanger bepaalde vervolgacties kunt toewijzen. Vaak kun je ook tags gebruiken wanneer iemand een bepaalde mail heeft geopend of een bepaalde link of serie van linkjes heeft geklikt.

Je kunt in kaart brengen waar iemand in geïnteresseerd is. Op die manier kun je heel precies een uitverkoop houden, bij de mensen die daadwerkelijk in dat specifieke product zijn geïnteresseerd.

E-mailuitverkoop zonder irritatie

 

-mailmarketing werkt
Hennepweb verkoopt hennepvoeding en weet precies wie op de lijst geïnteresseerd is in hennepproteïne (eiwitpoeder gemaakt van hennepzaad).

De uiterste verkoopdatum van zo’n 50 potten staat er aan te komen. Ze moeten snel verkocht worden, anders is er een schadepost van zo’n 750 euro (verkoop). Daarom wordt er een actie gedaan op alleen deze geïnteresseerden. Met als resultaat dat:

 • Binnen een week alle potten zijn uitverkocht
 • De andere mensen op de lijst er niet mee zijn lastig gevallen

Voor de andere mensen op de lijst is er geen reden om zich uit te schrijven – er is immers geen irrelevante mail gestuurd. Deze mensen zijn misschien weer wel geïnteresseerd in hennepolie. Bij een uitverkoop van dat product worden juist zij benaderd. Dat is voor hen relevant en daardoor niet irritant.

Op die manier biedt Hennepweb.nl de mensen op de lijst altijd waarde en blijft de lijst vitaal.

Naschrift: Wegens privé-omstandigheden is de eigenaar van Hennepweb.nl januari 2016 gestopt met zijn verkoopactiviteiten.

Het inrichten van funnels voor volledig geautomatiseerde engagement- en verkoopprocessen

Het lastige van geautomatiseerde processen is dat je het van te voren niet exact weet. Je weet niet zeker hoe mensen zullen reageren op de weggever die je aanbiedt of de content die je stuurt. Je kunt niet helemaal voorspellen hoe er wordt gereageerd op je aanbod.

Je weet niet of je engagement opbouwt. Je weet niet of mensen het waarderen.

Stel, je doel is: 1% van de maandelijkse unieke bezoekers afvangen op de maillijst. Alle stukjes die ermee samenhangen (je weggever, de opt-in pagina, de pop-up, de plekken waar die staan), kun je gaan optimaliseren om die 1% (of meer) te bereiken.

Omdat je dat met alle stukjes kunt doen die aan je mail zijn gerelateerd, kun je funnels bouwen en uitproberen. Je kunt precies nagaan wat goed werkt voor jouw doelgroep en wat niet.

Test tot je erbij neervalt

Alles kun je testen in e-mail en vervolgens optimaliseren. Tuurlijk, met onderbuikgevoel en ervaring kom je een heel eind. Maar testen doet de rest:

 • De ene weggever tegen de andere
 • De ene onderwerpregel tegen de andere
 • De ene call-to-action tegen de andere
 • Het ene aanbod tegen het andere
 • De ene bonus tegen de andere
 • De ene autoresponder tegen de andere
 • De ene lijst tegen de andere
 • De ene prijs tegen de andere
 • Etcetera

Testen geeft je inzicht over de mensen op je lijst en de manier waarop je het beste met ze kunt communiceren.

Praktische tips voor het schrijven van e-mail

Er gaan natuurlijk best wel eens wat dingetjes fout in e-mailmarketing, maar als je goed oplet en logisch te werk gaat kun je veel voorkomen.

De grootste misser die in mijn overtuiging gemaakt wordt, is dat er niet persoonlijk genoeg wordt omgegaan met de mensen op de lijst. Als je een relatie met iemand wilt aangaan, moet je het gesprek gaande houden. In de praktijk gebeurt het nog erg vaak dat nieuwe inschrijvers alleen hun weggever ontvangen en daarna nooit meer iets horen.

Dat is frustratie voor de inschrijver. En een gemiste kans voor jou.

Tip #16 – Gebruik ‘je’ of ‘u’. Dat is niet een specifieke e-mailtip, maar een tip in het algemeen. Je is het meest persoonlijke woord dat er is.

Tip #17 – Laat zien dat je het snapt. Door in je teksten aan te haken bij de pijn van je doelgroep, toon je empathie. Je luistert kennelijk, begrijpt wat er speelt. Daar houden mensen van.

Stel je eens voor: iemand neemt de moeite zich in te schrijven op je e-maillijst (wat echt een grote stap is) en krijgt vervolgens nooit meer iets van je te horen.

Probeer vooraf altijd een traject van tien automatische mails te ontwikkelen. En probeer ook consistentie te ontwikkelen, zodat de mensen op je lijst weten dat ze op een vaste tijd waardevolle mail van je krijgen.

Foutje: alleen maar verkopen met je mails

Een fout die veel wordt gemaakt in e-mailmarketing is dat het te veel is gericht op verkoop.

Omdat zo’n benadering over het algemeen weinig resultaat oplevert, krabt de ondernemer zich achter de oren en investeert niet langer in e-mailmarketing. E-mailmarketing is een zaak van lange adem en veel geven.

Zo zou een mini verkoopfunnel eruit kunnen zien:

e-mail mini verkoop funnel

Het principe blijft steeds: eerst veel waarde geven, dan verkopen.

Wat voor waarde kun je weggeven?

Waarde kan in de vorm van van alles en nog wat zijn. Deel video’s en inzichten. Laat zien waarom jij bent gaan doen wat je bent gaan doen.

Wees creatief. Houden de mensen op je lijst van lekker eten en drinken? Geef een paar mooie recepten. Zoeken ze een oplossing om hun magazijn te beschermen tegen inbraak? Geef een checklist voor ‘wie het licht uitdoet’. Heb je een webwinkel? Bied tijdelijk gratis verzenden aan. Of een deal van de dag.

Je lijst loopt leeg…

Eerlijk is eerlijk: niet iedereen wil jouw verhaal horen. Mensen schrijven zich in op jouw maillijst, krijgen mails en het bevalt ze niet. Daarom schrijven ze zich uit.

Is dat erg? Neen.

Het zijn mensen die zich niet aan jou willen binden. Ze zullen nooit fan worden van jou of je bedrijf. Het enige dat ze eigenlijk doen is een plek bezet houden op je lijst – wees daarom blij dat ze zich weer uitschrijven.

Je lijst wordt er vitaler van. (Ik vertel je er verderop nog iets over.)

Scoort je mail goed of slecht

Wereldwijd worden mails maar mondjesmaat geopend. Dit is een statistiek van Mailchimp, een e-mail provider:

e-mailmarketing toepassen mailchimp

De ‘open rate’ vertelt hoeveel procent van de ontvangers het verstuurde mailtje heeft geopend. Je ziet dat dat getal voor deze specifieke mail 54,4% was, dat het gemiddelde voor deze lijst 40,2% is en dat het gemiddelde voor deze industry (retail) 14,7% is.

Datzelfde geldt voor het klikken op de link in het mailtje. Je ziet dat het voor deze lijst op gemiddeld 14,1% ligt, terwijl het gemiddelde wereldwijd 1,6% is.

Maar is 14,1% dan hoog genoeg? Dat is aan jou. Vergeleken met hoe de rest het doet is het niet zo slecht, maar misschien had je je wat meer voorgesteld. Dat betekent: optimaliseren.

Je kunt zelf veel doen aan hoe goed je mail wordt geopend en gelezen. Daar ga ik nu niet helemaal op in, maar ik geef je wel een paar tips en leid je om een paar valkuilen heen.

Hoeveel woorden?

Daar is niks zinnigs over te zeggen. Er is een beroemde 9-word e-mail module die enorm scoort. Er zijn e-mails (van mijn hand) van meer dan 1000 woorden die prima hun werk doen.

Het ligt er maar aan wat je te vertellen hebt en of dat beklijft bij je lezer.

Wel of geen opmaak?

In ondernemingen heb je vaak te maken met huisstijlen en huisstijlregels. Een huisstijl bepaalt hoe alles er uit moet zien en dat wordt gedaan om zoveel mogelijk met één gezicht naar buiten te treden.

Daar is op zich niets mis mee, alleen heeft een huisstijl-grid of opmaak verregaande gevolgen voor de resultaten van je e-mail – negatieve meestal.

e-mail opmaak

=

Probeer altijd zo persoonlijk mogelijk te over te komen. Want hoewel je misschien wel 100.807 mensen tegelijk mailt, moet het voor de ontvanger aanvoelen alsof de mail persoonlijk voor hem of haar bestemd is.

Dat bereik je eerder met een ‘kale’ opmaak dan met een opmaak met logo’s, foto’s en kaders. Zorg meteen ook voor een smalle kolom: dat leest makkelijker.

Maar wat nu als ze in jouw organisatie toch moeilijk doen over die huisstijl? Dat je perse volgens de huisstijl moet mailen? Overtuig ze dan door te testen.

Mail aan twee groepen. De ene groep krijgt een mail met en de andere groep krijgt een mail zonder de regels. En dan kijken welke het beste opent en wordt doorgeklikt.

Wel of geen plaatjes?

Veel mensen stellen hun mailprogramma zó in dat afbeeldingen alleen met hun toestemming getoond worden. Het effect is dat dat mailtje waar jij zo je best op had gedaan er zo uitziet:

e-mailmarketing toepassen - afbeeldingen kwijt

Ook een puntje van aandacht: de laadtijd van een dergelijke mail is vaak wat langer. En wachten… de meeste internetters hebben een hekel aan wachten.

Waarom zijn onderwerpregels belangrijk?

De trein zat tsjokvol een paar weken terug, maar ik had het geluk van een zitplaatsje naast een mevrouw. Toen de trein zich in beweging zette, pakte ze haar tablet en opende haar mailprogramma (sorry mevrouw, dat ik uw handelingen bekeek).

Ze had een enorme lijst ongelezen mails.

Kreeg je in 2003 een mail, dan stopte je met al je werk, schoof je koffie aan de kant en maande de kinderen tot stilte want je had mail ontvangen. Dat gaat tegenwoordig anders: gemiddeld krijg je soms wel 60 mails per dag. En je hebt ook nog allerlei andere taken, zoals het checken van je Facebook, Google+ en Linkedin.

De mevrouw naast me gleed door de lijst heen en met snelle swipe-bewegingen verdween het ene na het andere mailtje van de lijst. Ongeopend. Ongelezen. Hups, weg. Dat gebeurt er dus met je mails…

In al die mails ontbrak een trigger om de mail te openen en te lezen.

Daarom is je onderwerpregel zo belangrijk. Het is een van de elementen die ervoor zorgen dat je mail geopend en gelezen wordt.

Onderwerpregels schrijven is een vak op zich. Besteed er veel tijd aan.

Probeer wat je te zeggen hebt, binnen dertig tekens te houden. Inclusief spaties.

Tip #18 – Schrijf nieuwsgierigmakende onderwerpregels. Dûh, zou je zeggen. Maar de functie van die onderwerpregel is dat je mail wordt geopend en gelezen. Maak je lezer zo nieuwsgierig dat die mail opengaat. En geef niet alles weg in je onderwerpregel.

Tip #19 – Test je onderwerpregels. Alleen zo kom je erachter waar je doelgroep goed op reageert.

Tip #20 – Laat de snippit aansluiten op je onderwerpregel. De snippit is de eerste regel van je mail. Die wordt vaak nog getoond in het mailprogramma van de ontvanger. Met de snippit kun je net nog even een extra duwtje geven om je mail geopend te krijgen.

Tip #21 – Maak korte, krachtige zinnen. Redigeer elke mail en spreek af dat je ten minste 40% van de woorden schrapt.

Zorg voor regelmaat

Gewoon maar even zes jaar niks van je laten horen is geen goed idee, hoewel je in deze case hebt kunnen lezen dat je zelfs daarmee kunt wegkomen.

Zeker in het begin van de relatie die je opbouwt, kan de frequenties van je mailtjes hoog zijn. Het is aan jou om te bepalen of je eens in de drie weken verstuurt of twee keer per dag.

Zolang jij een interessant verhaal hebt en (een stukje van) het probleem van de lezer oplost, is er niks aan de hand.

Bang voor uitschrijvers

Wees gerust: niet iedereen wil jouw verhaal horen. Er zullen zich dus mensen uitschrijven van je lijst. Is dat erg? Meestal niet. Tenzij jij ziet dat 19% van de mensen in je automatische mailserie zich uitschrijft bij het zevende mailtje in tien dagen – dan zou ik daar toch even naar kijken.

Vaak kun je door logisch nadenken een goede eerste opzet van je mailserie bepalen. Vervolgens is het een kwestie van testen en kijken wat het beste werkt.

Idealiter maak je voor één en dezelfde weggever twee of drie verschillende mailseries, zodat je kunt zien welke variabele het beste werkt.

Saaiheid… [gaaaaap]

Er is er maar eentje die bepaalt of je mail leuk is en dat is…

Je lezer.

De valkuil voor veel ondernemers is dat ze van alles en nog wat willen vertellen. Dat is prima, maar wees dan wel onderhoudend en haak aan op de belevingswereld van je lezer. En probeer mensen steeds naar een ander stukje van het internet te krijgen.

Wanneer iemand eerst een video te zien krijgt, in een volgende mail naar een blog wordt gestuurd en in een weer volgende mail een link voor een waardevolle download krijgt, ben je al niet saai.

Ga je daarbij ook nog verhalen vertellen, dan zit je helemaal goed. Maar hoe begin je zo’n verhaal? Ik zeg: kijk naar Breaking Bad, Fargo of True Detective. Dat zijn series van nu. Verhalen beginnen niet met een introductie en een opbouw, nee: ze beginnen met DRAMA! Op wat voor manier ook.

Als je verhalen vertelt, zorg dan dat je meteen met je verhaal midden in het drama zit.

Maar zorg er ook voor dat het bij jou past, dat het van jou is.

Nog een paar praktische e-mail (schrijf)tips

Tip #22 – Fouten maken mag. Ook schrijffouten (behalve als je schrijver bent). Een d-tje of t-tje verkeerd is niet erg. Het laat je menselijke kant zien.

Tip #23 – Wissel je aanhef af want het wordt echt flauw als je altijd maar weer schrijft ‘Beste Peter’. Doe het een keer zonder voornaam. Zonder ‘Beste’. Gebruik Hoi, Ha of Ola. Of zonder aanhef (doe je bij een goede vriend ook, toch?).

Tip #24 – Schrijf je zelf in bij mensen die goed zijn in mailen. Je leert er gegarandeerd veel van. Analyseer onderwerpregels, analyseer de opbouw, de opmaak… Goed voorbeeld: download mijn 49 tips om direct je copywriting te verbeteren.

Tip #25 – Vergeet niet de linkjes te testen. Het gebeurt iedereen wel een keer, maar het is o zo vervelend als de linkjes in je mail niet (goed) werken. Test ze voor je gaat verzenden.

Tip #26 – Check de lijst aan wie je stuurt. Idem als tip #25: je denkt dat je aan je het cadeautje gratis training alleen aan je klanten verstuurd hebt, maar het blijkt dat je het alleen naar je NIET-klanten hebt gestuurd.

Tip #27 – Wees jezelf. Schrijf met jouw eigen stem. Maak korte, krachtige zinnen. Stel vragen. Stel je voor dat je een conversatie hebt met een persoon. Dat levert de beste mails op.

Meer Klanten Door Betere Teksten

Verbeter je teksten met deze 49 tips. Verleid je lezer met woorden. Zodat die langer bij je blijft. En klant wordt.

You have Successfully Subscribed!