Verkooppagina – 29 direct toe te passen tips zodat je verkooppagina voor je gaat werken
Verkooppagina geïnstalleerd. Betaalsystemen op orde. Alles werkt.
Van elke verkoop krijg je direct een berichtje in je mail, dus dat houd je goed in de gaten op je telefoon.
Je gaat er eens lekker voor zitten. “Laat de bestellingen maar binnenrollen”, denk je nog.
En meteen: PUSH MAIL!
Dat is snel, denk je nog.
Maar het blijkt de nieuwsbrief van de bieb.
Niks aan de hand – je staat pas net tien minuutjes live.
Maar drie weken later heb je nog steeds niks verkocht.
Grmbll. Balen. Wat nu?
Weet je wat het makkelijkste is van een verkooppagina? Hem verknallen…
Wat kan er allemaal misgaan op zo’n salespage? Wat kun je er tegen doen? Wat kan je snel verbeteren?
Het schrijven en optimaliseren van verkooppagina’s is voor veel ondernemers een lastig ‘dingetje’.
Vanuit mijn ervaring (professioneel copywriter sinds 1988) vertel ik je graag vertellen waar je op let bij het maken van een verkooppagina. Lees deze pagina even helemaal; ik geef je onderweg 29 tips om je verkooppagina uit het slop te halen.
Voor je gemak heb ik dit artikel onderverdeeld in leesbare brokjes:
- Wat is een verkooppagina?
- Wat moet een verkooppagina doen?
- Jakkes, verkopen – leuk: mensen helpen
- Verleiden met woorden
- De temperatuur van je lezer
- Hoe lang moet een verkooppagina zijn?
- Ligt conversie altijd aan de tekst?
- Moet je talent hebben om een verkooppagina te kunnen schrijven?
- Oeps, vergeten…
- Hoe je verkooppagina’s schrijft die ook echt verkopen
Wat is een verkooppagina?
Een verkooppagina (of salespage) is een pagina op je website waar je je lezer verleidt om iets van je te kopen. Dat kan een letterlijke verkoop zijn. Of het inschrijven op je mailinglijst. Of het aanvragen van een offerte.
Let op die woordjes of.
Het is altijd maar één ding. Niet én een offerteaanvraag én een verkoop.
—
—
Het nut van een verkooppagina
In het huidige marketinglandschap heeft een potentiële klant zo’n dertig contactmomenten nodig voor ie een aankoop doet.
Een enkele keer lukt het direct. Meestal een keer of dertig.
Het handige van online is dat je veel contactmomenten kunt automatiseren.
Je kunt bijvoorbeeld verschillende contactmomenten creëren via e-mailmarketing.
Een serie e-mails is dan de opmaat, de rode loper naar je showroom: je verkooppagina. En het mooie is: je hoeft alleen maar woorden te gebruiken om de verkoop te laten plaatsvinden.
—
Tip #01: De juiste mindset: het is goed om je te realiseren dat iemand die op je salespage uitkomt wil kopen. Het enige dat je moet doen is alle twijfels en bezwaren wegnemen. Dat doe je niet met een denkbeeldig pistool op iemands hoofd, maar door te verleiden (met woorden).
Tip #02: Vertel niet hoe goed jij bent of hoe goed je product is, maar vertel welk resultaat je lezer gaat behalen.
—
Je hoeft niet zelf te verkopen
Een verkooppagina neemt je verkooptaken over.
Handig.
Stel dat er in een maand 743 mensen op je verkooppagina komen. Die hoef je dan niet allemaal persoonlijk te woord te staan. Zouden al die mensen je die maand bellen… dat is dik twintig telefoongesprekken per dag.
Een verkooppagina is een kwestie van één keer schrijven, netjes opmaken en instellen en vervolgens monitoren en misschien af en toe bijstellen.
Kun jij lekker dingen doen die je wel leuk vindt.
—
Tip #03: Geef geen enkele aanleiding om je pagina te verlaten. Menu’s, footers, sidebars laat je weg. Het enige waar je lezer op kan klikken is de button met call to action.
—
—
Tip #04: Geen telefoonnummer (want aanleiding om weg te gaan van de pagina). Tenzij… je product relatief duur of complex is. Als iemand niet in één keer ‘ja’ kan zeggen. Als er meer uitleg nodig is dan je kwijt kunt. Bijvoorbeeld omdat je een coachingstraject aanbiedt van 2497 euro per maand. Maar zorg wel dat je goed voorbereid dat telefoongesprek in gaat.
Tip #05: Laat je lezer zelf de video aanzetten als je een video op je verkooppagina gebruikt. Het is een micro-commitment van je bezoeker.
Tip #06: Video’s in iframe en niet op Vimeo of YouTube. Omdat de bezoeker dan weg is van je verkooppagina.
Tip #07: Video-einde is zwart of heeft een boodschap maar gaat niet naar een overzicht van andere video’s op je kanaal. Ook weer om je bezoeker op de pagina te houden.
Wat moet een verkooppagina doen?
Met een verkooppagina (of sales page) is het als met elke verkooptekst: hij zorgt dat lezers de actie doen die jij voor ogen hebt.
Simpel. En daardoor moeilijk.
Je hebt veel gereedschappen om dat doel te bereiken. De belangrijkste zijn je aanbod en je tekst.
Ook opmaak, plaatjes, je product, prijs zijn gereedschappen. Net als je website, je logo, je mails – als je die hebt verstuurd.
Maar dit artikel gaat over tekst. Copy.
Goede sales copy, goede verkooptekst:
- Verleidt je lezer de actie te ondernemen die jij van hem wil
- Demonstreert hoe je problemen oplost voor je lezer
- Laat zien hoe je lezer het gedroomde resultaat krijgt met jouw product
- Leest makkelijk
- Is eenvoudig te begrijpen door je doelgroep
Dus: geen ingewikkelde woorden. Wel korte zinnen. Geen woordgrappen – daar moet je als lezer over nadenken. Je verkooptekst moet ‘smooth’ zijn, elk hikje moet eruit.
Je verkooppagina moet soepeltjes leiden naar dat ene doel: de verkoop.
Jakkes, verkopen – leuk, verkopen
Veel ondernemers vinden verkopen niet leuk. Ze associëren het met de pusherige tweedehands-autoverkoper. Mensen iets door de strot douwen. Laten betalen voor iets waar ze helemaal niet op zitten te wachten.
Soms denken mensen ook zo over een verkooppagina maken. Dat ze een val maken waar argeloze bezoekers intrappen van wie geld wordt afgetroggeld.
Misverstand. Het kan ook anders — het moet anders…
—-
Mensen helpen en er betaald voor worden = verkopen
Als je het heel sec bekijkt, los je als bedrijf een probleem op. Of meerdere.
Het probleem dat je oplost is je bestaansrecht. Los je niet minimaal een probleem op, dan heb je geen bedrijf.
Omdat je een probleem oplost, help je mensen, bedrijven of instellingen. Als je verkopen ‘jakkes’ vindt, vergeet dan die term ‘verkopen’ maar zie het als aanbieden van je hulp.
Dat is al een stuk vriendelijker. Schrijf je verkooppagina vervolgens alsof het een conversatie is waarin jij de vragen van je lezer beantwoordt. Dan wordt het al een stuk beter, toch?
Spreek tegen één persoon en beeld je voortdurend in wie dat is en wat hij denkt na het lezen van een zin. Bedenk welke problemen hij of zij heeft. Waar hij of zij naar op zoek is. Wakker van ligt. Van droomt.
—
Tip #08: richt je in je verkooppagina tot één persoon. Gebruik ‘je’ en ‘jou’ en ‘ik’ (of ‘u’ als je denkt dat dat beter is). Het woord ‘je’ (‘u’) is in mijn optiek het woord met de grootste beïnvloedingskracht omdat het communicatie persoonlijk maakt.
Verleiden met woorden
—
—
Iemand komt op je verkooppagina. Duikt je verhaal in. Leest door tot het einde. Aarzelt niet. Doet wat jij verlangt.
Wow.
Door de juiste woorden te gebruiken verleidt je mensen iets bij je te kopen.
Hoe meer mensen over die pagina gaan, hoe meer je verkoopt. Zonder dat je er verder omkijken naar hebt.
—
Tip #09: Begin NIET met het schrijven van de titel. Schrijf eerst op wat je wilt dat je bezoekers doen. Het schrijft een stuk makkelijker als je weet waar je je lezer naartoe wilt leiden. Moeten ze op de koopknop klikken of een offerte aanvragen? Een proefabonnement afsluiten of jou bellen?
Tip #10: Vertel beeldend zodat je lezer zich kan voorstellen wat je bedoelt. Je laat woorden tot leven komen door bijvoorbeeld een zin te beginnen met ‘Stel je eens voor’ of ‘Wat zou het voor jou betekenen als’. Mensen zien het dan voor zich en zijn meer betrokken.
Tip #11: Schrijven, tunen en hardop voorlezen. Als je je tekst hebt geschreven en geredigeerd, lees het dan hardop voor. Aan jezelf. Echt hardop, woord voor woord. Waar je hakkelt of hikt, moet je herschrijven. Je tekst moet smooth lopen.
Tip #12: Is voor je lezer duidelijk wat hij of zij moet doen? Voor jou als schrijver is het allemaal klip en klaar. Maar ook voor je lezer? Zorg voor een button in een afwijkende kleur met je call to action. Vertel desnoods dat men op die button moet klikken.
Tip #13: Gebruik bullets en opsommingen. Liefst zoveel je kan. Ze breken je pagina een beetje en dat leest makkelijker. Het zijn brokjes informatie in supergeconcentreerde vorm. Per bullet maak je de pijn of de benefit vetgedrukt. En bullets mogen gerust een beetje lollig zijn (is met deze niet zo gelukt, hahaha).
De temperatuur van je lezer
In sales-land wordt er gesproken over ‘hot’ leads en ‘koude’ contacten.
Met verkooppagina’s is dat niet anders. Mensen die je verkooppagina bezoeken hebben een bepaalde ‘temperatuur’:
- koud – geen idee wie jij bent of wat je product doet
- warm – je kent elkaar, bijvoorbeeld via je e-mails
- heet – je huidige klanten
Met veel verkooppagina’s gaat het mis omdat de teksten niet passen bij de temperatuur van de lezer.—
Tip #14: Weet wat de temperatuur is van je lezer. Stem je teksten en argumenten af op hoe goed de lezer jou kent.
Tip #15: Ken je doelgroep en weet welke problemen ze ondervinden, welke resultaten ze zoeken, welke bezwaren ze hebben en in welke woorden ze die zeggen.
Hoe lang moet een verkooppagina zijn?
—
—
Mensen die je online wilt verleiden tot een aankoop, heb je veel uit te leggen. Hoe kouder de groep, hoe meer je je best moet doen. De meeste verkooppagina’s zijn daarom behoorlijk lang.
En ja: ook voor een e-learning ‘187 strategieën om te domineren in Facebook’ à 17 euro heb je een lange salespagina nodig.
—
Tip #16: Houd je zinnen kort en crisp. Lange zinnen of veel bijzinnen maken teksten onnodig ingewikkeld. Korte zinnen zijn krachtige zinnen.
Tip #17: Wat denkt of verwacht je lezer na deze zin? Dwing jezelf helder te zijn. Dat doe je door je na elke zin af te vragen wat je lezer denkt. Dat is best lastig: je lezer heeft jouw gedachten niet als hij leest. Inleven, inleven, inleven.
Tip #18: Het woordje ‘en’ gebruik je zo vaak je maar wilt. Maar niet als het twee zinnen aan elkaar knoopt. Daar kun je twee losse zinnen van maken. Dat is krachtiger. En het voorkomt zinnenbrij.
Tip #19: Zorg voor ‘flow’ zodat je verkooppagina van boven tot onder makkelijk leest. Let op alles: opmaak, woordkeuze, zinsopbouw, tussenkoppen, witregels. Korte zinnen. Beeldende woorden. En geen woordgrapjes.
—
Schrijf je lezer volledig de put in
Je lezer heeft een probleem. Jij lost het op.
Het is zaak dat je dat probleem van je lezer zo groot mogelijk maakt. Dat je benoemt wat de gevolgen zijn van dat probleem.
Maak het zo groot als je kunt. Praat je lezer echt de put in. Het moet voelen als verschrikkelijk.
Het is de hel.
En daar kun jij hem of haar uit helpen.
Problemen helpen je uitstekend als je verleidelijk wilt schrijven.
—
—
Alleen maar problemen maken?
Nee hoor. Op een gegeven moment moet je laten zien wat de situatie voor je lezer kan worden. Welke resultaten hij kan behalen – en wat daar de prettige gevolgen van kunnen zijn.
Het is de hemel.
Verder laat je zien dat met jouw product iemand uit de hel kan klimmen, en tot in de hemel kan reiken.
Je product is de ladder om uit de hel te klimmen.
—
Tip #20: Praat in voordelen voor je lezer. Vertaal producteigenschappen en processen naar wat het je lezer oplevert.
Ligt conversie altijd aan de tekst?
Sommige verkooppagina’s behalen 8% conversie. Dat wil zeggen dat van de honderd bezoekers er acht iets kopen.
Andere verkooppagina’s doen 0%.
Woorden zijn extreem belangrijk op je verkooppagina. Wel of geen conversie ligt voor een groot deel aan je woorden en aan je aanbod (en voor je aanbod heb je ook weer woorden nodig).
Maar stel, je behaalt geen conversie op je salespage… Dan kan ook het volgende aan de hand zijn:
- Je product lost niet het juiste probleem op
- De groep die op jouw pagina komt heeft het beoogde probleem niet
- Of ze hebben het probleem wel, maar het is niet urgent genoeg
- Je lezer wil niet voor de oplossing betalen
- Je lezer kan niet voor de oplossing betalen
- Je lezer heeft geen ‘klik’ met je
- Je lezer gelooft je niet
- Je straalt te weinig autoriteit uit
- Je bent geen expert op je vakgebied
- Je prijs is te hoog
- Of juist te laag
- De aanloop naar je verkooppagina is niet goed (genoeg)
- Je verkooppagina is rommelig opgemaakt
- Het afrekenproces is ingewikkeld
- Mensen snappen niet wat de volgende stap is die ze moeten nemen
- Er is te veel afleiding op de pagina
- Je biedt veel keuze aan je lezer (variant A of B? Gedrukt of digitaal?)
Maar als dat allemaal in orde is, komt het aan op de woorden die je gebruikt.
Goede tekst zorgt voor hoge conversies.
Slechte tekst voor lage conversie. Of voor 0,0 conversie.
—
Tip #21: Test. En blijf testen – er valt aan je verkooppagina altijd van alles te verbeteren. Testen begint bij goed monitoren.
Moet je talent hebben om een verkooppagina te kunnen schrijven?
Nee, je hebt geen talent nodig. Wel boerenverstand, inlevingsvermogen en een snufje onderbuikgevoel.
Maar heb je dat, dan is het een kwestie van een proces volgen.
Schrijf eerst op wat jij van je lezer wilt. Dan wat je lezer (je toekomstige klant) wil, waar hij van wakker ligt en waar hij van droomt. Schrijf ook op hoe je zijn probleem oplost.
Vervolgens zet je je bevindingen in de goede volgorde (wat volgens jou het belangrijkste is eerst). Dan kun je alles gaan schrijven ‘voor het echie’.
Tot slot: fors redigeren – hardop voorlezen, hikjes eruit halen, schrappen. En kruiden met wat verleiding. Zet de juiste call to action erin zodat je lezers echt gaan doen wat jij wilt.
Oeps, vergeten…
Vaak wordt vergeten alle twijfels weg te nemen. Terwijl het een van de belangrijkste taken is van een verkooppagina: twijfels en bezwaren wegnemen.
Een paar tips om wat voor twijfel ook weg te nemen:
—
Tip #22: Verweef de belangrijkste bezwaren in je lopende tekst zodat je ze in een natuurlijke ‘flow’ kunt wegnemen.
Tip #23: Neem de rest van de bezwaren weg in een Q&A. De vraag is dan het bezwaar (de vraag waar iemand mogelijk mee zit), in het antwoord neem je het bezwaar weg.
Tip #24: Laat resultaat zien van anderen met een paar krachtige testimonials met foto, naam en toenaam. Focus op het resultaat, gebruik geen video.
Tip #25: Geef ongekende garantie. Garantie neemt alle risico’s weg en je laat ermee zien dat het je menens is. Dat jij onvoorwaardelijk in je product gelooft.
Tip #26: Geef bonussen en vermeld hoeveel die waard zijn (zo exact mogelijk). Als het even kan is een van je bonussen ‘beperkt leverbaar’. Door een afteller te plaatsen laat je zien hoe hard het gaat.
Tip #27: Geef een korting waar je jezelf ongemakkelijk bij voelt. Maar het moet niet een ‘te mooi om waar te zijn’ smaakje hebben.
Tip #28: Laat zien dat het betalen veilig is – bijvoorbeeld door de logo’s te laten zien van de betaalpartijen waarmee je werkt.
Hoe je verkooppagina’s schrijft die ook echt verkopen
—
—
Je verkooppagina is de plek waar de verkoop plaatsvindt. Daar gebeurt ‘het’.
Waar jouw training, jouw cursus, jouw diensten van eigenaar verwisselen. Waar je lezer zijn pinpas pakt om geld aan je over te maken.
Die plek, je verkooppagina, maak je met grote zorgvuldigheid.
Weet wat je lezers bezighoudt. Waar ze tegenaan lopen. Wat hun problemen zijn. Wat ze willen bereiken.
Op je verkooppagina gebruik je woorden met verleidingskracht. Geen koop-of-ik-schiet teksten. Want met een simpele klik van je muis, is je bezoeker vertrokken.
Heb je een goede pagina geschreven, dan verkoop je op de automatische piloot. Je hoeft er niks meer aan te doen.
—
Tip #29: Investeer in het verbeteren van je copywriting. Daar gaan je verkoopresultaten van omhoog. Het schrijven van onweerstaanbare verkoopteksten zou een van je belangrijkste marketingvaardigheden moeten zijn. Verbeter direct je resultaten.
Ik heb 49 tips voor je om je copywriting te verbeteren. Pas ze direct toe en schrijf compacter en overtuigender. Waardoor meer mensen bij je blijven ‘hangen’. Klik hier om de 49 tips te downloaden