Internetlezers hebben het maar moeilijk. Een beeldscherm leest altijd lastig, maar nu gaan we met zijn allen ook nog steeds vaker mobiel het internet op. Zo’n klein telefoonschermpje leest helemáál voor geen meter.

Tegelijkertijd wil jij als ondernemer, webeigenaar, blogger dat je teksten gelezen worden. Ja, je werkt ook met video, maar toch: schrijven is leuk en goed voor je online zichtbaarheid. Hoe zorg je dat je werk gelezen wordt – jij wilt immers je boodschap vertellen.

Lijstjes helpen enorm. Niet voor niets zie je ze zo vaak verschijnen op social media en in blogs. Of het nou gaat om ‘De 25 ergste tattoo missers’, ‘10 manieren om slapend rijk te worden’ of ‘27 steden waar je als designfreak moet zijn geweest’, lijstjes zijn razend populair.

Ik geef je hier elf redenen waarom het een goed idee is om met lijstjes te werken – nog even los van de leesbaarheid.

 

1. Een lijstje lonkt

Oscar Wilde zei het al: “Ik kan alles weerstaan, behalve verleiding.” Dat geldt ook voor lijstjes. Vergelijk het met bittergarnituur. De vlammetjes, bitterballen en kaasstengels liggen warm te lonken op de schaal, in makkelijke eenhapsporties.

En ze liggen er toch. Sterker nog, ze worden je zowat onder je neus geduwd. Dus waarom zou je er niet eentje nemen…? Precies zo is het met lijstjes: onweerstaanbaar.

 

2. Het cijfer in de titel zorgt voor meer clicks

Lezers klikken vaker op titels waarin een cijfer staat, dat is al vaak aangetoond. Dat komt: een cijfer valt op in het landschap van woorden, puur visueel gezien. Je oog valt er gewoon eerder op.

Een tweede trigger is dat een cijfer een zeer specifieke belofte doet: de exacte hoeveelheid informatie die je krijgt als je het artikel leest. En daar houdt je lezer van.

 

3. Een lijstje geeft wat je brein verlangt: orde

Het menselijk brein stopt dingen graag in hokjes. Aan dat verlangen kom je met een lijstje tegemoet. Je ordent de informatie alvast voor je lezer en geeft hem een herkenbare structuur waar zijn brein zelf niets meer aan hoeft te doen.

 

4. Lijstjes zijn voorspelbaar

Lees je een boek, dan zie je precies hoeveel er nog komt. Dat is anders op een beeldscherm. Een online lezer ervaart vaak een licht gevoel van onbehagen. Hij weet niet hoe ver hij is in de tekst en wat hij nog aan informatie zal moeten opnemen. Dat geeft onrust.

Met een genummerde lijst verhelp je dat probleem. Lijstjes zijn voorspelbaar: ze zijn genummerd en je scrolt makkelijk naar het volgende punt. Je lezer schat moeiteloos in wat er nog komt en weet precies wat hem te wachten staat.

 

5. Een lijstje geeft zekerheid

 

lijstjes-geven-zekerheid

 

Het internet staat bol van informatie – vaak nog tegenstrijdig ook. Zoeken naar informatie brengt een hoop onzekerheid met zich mee. Je lezer moet zelf informatie gaan vergaren en wegen.

Een lijstje is dan een opluchting. Een lijstje voelt rond – het geeft je lezer het prettige gevoel dat de zaak ermee is afgehandeld. Hij hoeft niet meer verder te zoeken, maar heeft alles wat hij wilde weten van A tot Z bij elkaar.

 

6. Lezen zonder online afleiding

Als je leest op internet word je continu afgeleid. Op een beeldscherm is van alles te zien en je moet aldoor keuzes maken: “Klik ik nou wel of niet op die link? Scrol ik met m’n muis of met m’n toetsen? Hé, er komt een e-mail binnen, zal ik die direct lezen?” Een lijstje maakt het overzichtelijk. Je lezer hoeft niet te kiezen, maar gaat gewoon van A naar B.

 

7. Te druk voor iets anders (vindt je lezer)

 

waarom-lijstjes

 

Iedereen is druk druk druk – ook jouw lezer. Dat vindt hij althans graag van zichzelf. Voor een lang artikel heeft hij niet altijd tijd, hij heeft wel belangrijker dingen te doen. Maar toch wil hij graag op de hoogte blijven. Dus zo’n lijstje? Ja, dat kan best even. Met een lijstje voer je hem hapklare brokken informatie.

Die kan hij best wel even tussendoor lezen, zonder zich ‘schuldig’ te voelen dat hij zijn tijd verdoet.

 

8. Je lezer wil niets verliezen

Als een lezer een lijstje krijgt voorgeschoteld, dan voelt het alsof die informatie al zowat van hem is. En dan toch niet op dat linkje klikken? Dat lukt bijna niet. Hij krijgt dan het vervelende gevoel dat hij iets verliest, iets dat al binnen handbereik was. Het is makkelijker om snel even te kijken, dan om te dealen met dat gevoel van verlies.

 

9. Je lezer vindt makkelijk de info die hij zoekt

Lijstjes zijn niet alleen handig om losjes verbonden feitjes bij elkaar te brengen, ook voor probleemoplossing, tips of instructies zijn ze ideaal. Denk aan ’11 manieren om houtrot te behandelen’, ‘Herken de 7 signalen van hartfalen’ en ’37 tips om hoger in Google te komen’. Zo’n lijst is makkelijk scanbaar. Je lezer vindt snel de informatie die voor hem interessant is.

 

10. Het is leuk om te raden

Jij leest: “De 100 mooiste liefdesliedjes.” Wat gebeurt er dan in jouw hoofd? Juist: je gaat alvast bedenken welke liedjes daar dan allemaal in zullen staan. Je lezer doet hetzelfde.

We houden nou eenmaal van raden, zeker als er nauwelijks risico aan vast zit. Want feitenkennis is niet eens echt nodig, het is immers iemands persoonlijke selectie. Zo’n raadspelletje-dat-je-niet-kunt-verliezen heeft een positieve invloed op je dopamine-gehalte.

 

11. En nóg leuker om gelijk te krijgen

 

lijstjes-gelijk-krijgen

 

Nog even in aanvulling op het vorige punt: meestal kan je lezer wel één of meer van de items op je lijstje raden. En dat is goed! Want je lezer houdt ervan om gelijk te krijgen. Die paar die hij wel kent, die vallen hem op. Die maken dat hij zeer tevreden kan zijn over zichzelf. Dat hij die andere items nog niet kent zal hem een zorg wezen.

 

Wat doe jij? Okay, je komt vaak lijstjes tegen en ook in jouw vakgebied. Maar het is echt een goed idee lijstjes te gaan gebruiken. Voor elk vakgebied of onderwerp zijn ze te verzinnen. Ik ben benieuwd waar jij lijstjes over gaat maken. Laat het me weten in het commentaar hieronder.

Meer Klanten Door Betere Teksten

Verbeter je teksten met deze 49 tips. Verleid je lezer met woorden. Zodat die langer bij je blijft. En klant wordt.

You have Successfully Subscribed!

Share This